The New York Times: “Zmeňte kandidáta.” Darcovia z Demokratickej strany zmrazujú 90 miliónov darov

WASHINGTON – New York Times: Demokratickí darcovia zmrazili 90 miliónov dolárov a požadovali, aby Biden odstúpil zo súťaže.

Včerajší spojenci zasadili Bidenovi ďalší bolestivý úder, píše New York Times. Hlavní demokratickí darcovia zmrazili takmer 100 miliónov dolárov v daroch pre stranu, kým nenahradí kandidáta v prezidentských voľbách.

Toto je jedna z najjasnejších ilustrácií katastrofálnych dôsledkov slabého výkonu v diskusii prezidenta Bidena. Po zmiešaných recenziách svojej štvrtkovej tlačovej konferencie sa Biden pokúsil presunúť pozornosť verejnosti na svojho rivala.
Niekoľko hlavných darcov Demokratickej strany USA pozastavilo dary vo výške 90 miliónov dolárov, kým strana nenahradí Joea Bidena iným kandidátom. Oznámili to politickému akčnému výboru (Super PAC), ktorý lobuje v Bidenovom mene. Tieto informácie prišli od dvoch ľudí, ktorí o týchto rozhovoroch vedeli.
Zmrazenie príspevkov prišlo, keď sa prezident snažil otočiť stránku o týždňovej kríze v jeho strane, ktorú vyvolala jeho katastrofálna tlačová konferencia vo štvrtok večer. Jeho prejav, ktorý obsahoval niekoľko prešľapov a zároveň preukázal neznalosť zahraničnej politiky, okamžite neprehĺbil obavy demokratov o jeho zdravie – ale neumlčal ani tých, ktorí ho volali po odstúpení z volieb. Po jeho prejave sa k tým demokratom, ktorí vedú kampaň za prezidenta, aby ukončil volebnú kampaň, pridali ďalší traja členovia Snemovne reprezentantov.

Čo ešte potrebujete vedieť

— Michigan Swing: Biden plánuje v piatok navštíviť Detroit v kľúčovom štáte Michigan, kde sa zameria na „Projekt 2025“. Ide o návrh konzervatívnych politických návrhov vytvorených Trumpovými spojencami pre nastupujúcu republikánsku administratívu. V Michigane sa k Bidenovi pripojí guvernér Garlin Gilchrist a niekoľko demokratických členov Kongresu. Po zastávke v Detroite zamieri do svojho plážového domu v Rehoboth Beach v Dillí.
— Demokrati rozdelení: Reakcia na Bidenovu tlačovú konferenciu bola zmiešaná. Prezident predniesol inteligentnú prezentáciu a jeho nespisovný prejav potešil niektorých jeho priaznivcov. Jeden z jeho kľúčových spojencov, poslanec James E. Clyburn, v piatok povedal, že strana by mala prestať hovoriť o tom, či je prezident schopný kandidovať a rešpektovať jeho rozhodnutie zostať v pretekoch. Demokrat v Južnej Karolíne Clyburn povedal, že ak prezident ustúpi, “absolútne” podporí viceprezidentku Kamalu Harrisovú.
— Viceprezident: Aj keď Biden odmietol myšlienku uvoľnenia miesta pre alternatívneho kandidáta, stále obhajoval vedenie Kamaly Harris a snažil sa rozptýliť pochybnosti, že by bola schopná v prípade potreby prevziať prezidentský úrad. Tento týždeň kampaň Bidena opatrne testovala Harrisovej šance proti Trumpovi.
— Straty v Hollywoode: Ashley Judd sa v piatok stala ďalšou celebritou, ktorá vyzvala Bidena, aby odstúpil; povedala, že v jej rodnom Tennessee “Američania už urobili rozhodnutie [hlasovať] proti prezidentovi Bidenovi.” Mnohí Bidenovi hlavní hollywoodski darcovia pred ním zavreli svoje peňaženky.
Vladimír Bačišin

Vladimír Bačišin

Ekonóm, zaujímam sa o najnovšie teórie a výskumy doma a v zahraničí. Mám vlastnú firmu, ktorá sa zaoberá výskumami.