Čo týždeň dal komentuje David Matulay: S&P 500 láme rekordy, CAC 40 a libra pod vplyvom volieb

NEW YORK – Počas prvého júlové týždňa na trhoch rezonovalo niekoľko udalostí.

Volebná debata Bidena a Trumpa ovplyvňovala trhy aj naďalej, pričom obchodníci berú nadchádzajúce voľby ako príležitosť na trhoch.

Dôkazom toho je index S&P 500, ktorý počas týždňa prelomil niekoľko rekordov. Okrem toho bol citeľný vplyv predčasných volieb vo Francúzsku a britských parlamentných volieb napríklad na
referenčný index CAC 40 či libru. Investori sa tiež sústredili na mnoho makroekonomických údajov,
ktoré naznačujú možné smerovanie Federálneho rezervného systému.

Na trhy sa na začiatku týždňa stále prenášala atmosféra z piatkovej prvej prezidentskej debaty.
Americké dlhopisy pokračovali v klesaní aj v sobotu, pričom horšie na tom boli tie s dlhšou
splatnosťou. Výnosy 10-ročných dlhopisov sa v pondelok pohybovali na úrovni 4,5%. Podľa
Bloomberg News, Národný výbor Demokratickej strany nominuje Bidena v polovici júla.

Ďalšie správy hovorili, že Najvyšší súd rozhodol o určitej imunite Donalda Trumpa voči obvineniam za pokus o zvrátenie výsledkov volieb v roku 2020, čo znamená, že súdny proces sa nebude konať pred voľbami v novembri. Mnohí investori sa na nadchádzajúce voľby pozerajú ako na veľkú potenciálnu udalosť, keďže Trumpove šance sa výhru sú vyššie.

A kciový trh vzrástol iba mierne, najviac vzrástol technologický Nasdaq o 0,83% na úroveň 17 879 bodov. Index S&P 500 vzrástol na približne 5 475 bodov a Dow Jones bol na úrovni 39 169. Dolár vzrástol, pričom podľa stratégov JPMorgan & Chase Co. by mala zelená bankovka zostať na zvýšenej úrovni aj v druhej polovici roka.

Dôvodom je lepšia výhodnosť výnosov štátnych dlhopisov, rast americkej ekonomiky spolu s fiškálnou politikou a prezidentské voľby. Vzrástlo aj euro, keďže výsledky francúzskych volieb naznačili, že je menšia pravdepodobnosť extrémnej politiky zo strany krajnej pravice.

Akcie výrobcu elektrických áut Tesla vzrástla o približne 6%. Online predajca produktov pre domáce zvieratá Chewy Inc. zaznamenala prepad o viac ako 6%, keď Keith Gill s presudonymom „Roaring Kitty“ zverejnil pasívny podiel v spoločnosti s viac ako 9 miliónmi akcií, čo je asi 6,6% podielu v hlasovacích právach.

Okrem toho bola na Keitha podaná žaloba týkajúca sa akcií spoločnosti GameStop Corp.. Ide o podvod takzvaného typu zvaného  „pump and dump“, čím sa umelo navyšuje cena vlastnených akcií prostredníctvom zavádzajúcich alebo nepravdivých pozitívnych vyhlásení s cieľom predaja za vyššiu cenu.

Ďalšie správy priniesli informácie, že Federálna obchodná komisia vyšetruje spoločnosť Teva Pharmaceutical Industries Ltd. v súvislosti s patentmi na niektoré lieky. Podľa agentúry Reuters, protimonopolné úrady vo Francúzsku plánujú obviniť Nvidiu z praktík, ktoré sú v rozpore s hospodárskou súťažou.

Spoločnosť Boeing Co. sa dohodla na spätnom odkúpení akcií firmy Spirit AeroSystems Holdings Inc. za 37,25 USD za akciu čím ocení firmu na približne 4,7 miliardy USD. Boeing sa týmto krokom snaží odstrániť problémy vo výrobe.

Meta Platforms Inc. dostala varovanie od Euópskej únie v súvislosti s jej modelom predplatného pre služby bez reklám na sociálnych sieťach Instagram a Facebook.

V rámci komoditného trhu si spotové zlato pripísalo 0,26% na hodnotu 2 331 USD zatiaľ čo futures na zlato s augustových dodaním jemne kleslo o 0,03% na 2 338 USD. Rope bola v pondelok tiež v zelených číslach. Futures na ropu Brent s dodaním v septembri si pripísali 0,22% na 86,60 USD.

Výrazný nárast zaznamenali augustové kontrakty na ropu WTI s 2,26% nahor na úroveň 83,38 USD.

Obchodníci na Wall Street vyhnali v utorok akcie na nové historické úrovne, keďže výnosy dlhopisov klesli a pozornosť investorov sa upriamila na potenciálne zníženie sadzieb po komentároch Jeroma Powella o dezinflácii.

Index S&P 500 prvýkrát prekonal hranicu 5 500 bodov a uzavrel na úrovni 5 509 bodov, čo bol jeho 32. rekord v tomto roku a od záverečného minima v roku 2022 sa jeho hodnota zvýšila o 16 biliónov USD.

Tieto solídne nárasty nútia stratégov meniť koncoročné vyhliadky pre tento index. Lori Calvasinová z RBC Capital Markets stanovila svoj cieľ na úroveň 5 700 bodov do konca roka. Nasdaq si pripísal 0,84% na úroveň 18 028 a Dow Jones vzrástol na 39 331 bodov.

V rámci spoločnosti s megakapitálom sa darilo takmer všetkým spoločnostiam okrem Nvidie, ktorá stratila približne 1,2%. Naopak najväčší nárast zaznamenala Tesla o viac ako 10%. Akcie naďalej vzdorujú a rastú vďaka silným hospodárskym výsledkom, boomu umelej inteligencie a potenciálnemu zníženiu sadzieb.

V utorok tiež vychádzali údaje o trhu práce, ktoré ukázali prekvapivo viac voľných miest
a tiež bol na programe prejav Jeromeho Powella, ktorý uznal zlepšujúcu sa situáciu na pracovnom
trhu a jeho silu a zároveň dodal, že sa primerane ochladzuje. Poukázal aj nato, že je pre neho veľmi
dôležitá rovnováha medzi nízkou infláciou a zabránením zhoršeniu situácie na trhu práce.

Medzitým sa výzva prezidenta Bidena na zníženie cien liekov na cukrovku a chudnutie dotkla spoločností Novo Nordisk A/S a Eli Lilly & Co.. Spoločnosť Eli Lilly navyše dostala schválenie svojho lieku na Alzheimerovu chorobu. Spoločnosť Paramount Global rokuje o predaji svojej spoločnosti Black Entertainment Television.

Jedným z kupujúcich by mali byť výkonný riaditeľ BET, Scott Mills a riaditeľ newyorskej investičnej spoločnosti CC Capital, Chinh Chu. Apple Inc. v rámci dohody s OpenAI získal pozíciu pozorovateľa v predstavenstve OpenAI.

Spoločnosť Robinhood Markets Inc. plánuje ponúkať futures kontrakty na kryptomeny v USA a Európe, čo je odrazom prebiehajúcich inovácií v oblasti platforiem obchodovania bez poplatkov.

Komoditnému trhu sa v utorok príliš nedarilo. Futures kontrakty na zlato pokračovali v poklese a stratili ďalších 0,24% a obchodovali sa na úrovni 2 333 USD.

Kleslo aj spotové zlato, avšak iba o 0,1%. Kontrakty na ropu Crude WTI klesli o 0,68% na
hodnotu 82,81 USD a hodnota kontraktov ropy Brent boli na nižšej úrovni v porovnaní s predchádzajúcim dňom na 86,24 USD.

Aj v stredu sa akciový trh šplhal vysoko. K ziskom prispievali aj slabšie než očakávané ekonomické
údaje. Deň pred americkým sviatkom bolo obchodovanie na burze v USA skrátené. Počas dňa hlavný index S&P 500 vzrástol na nové maximum na úrovni 5 537. Index Nasdaq vzrástol o 0,88% na 18 188 USD a Dow Jones jemne klesol na úroveň 39 308.

Akcie spoločnosti Tesla Inc pokračovali v raste cien počas siedmeho obchodného dňa po sebe a v stredu si pripísala ďalších 6%. Štátne dlhopisy stúpali naprieč krivkou, zatiaľ čo výnosy klesali.

Výnosy z 10-ročných štátnych dlhopisov klesli o 7 bázických bodov na 4,36 %. Dolár klesol tiež a zostal na nižšej úrovni po tom, čo zo zápisnice z júnového zasadnutia Fedu vyplynulo, že
tvorcovia politiky naďalej očakávajú dôkazy o znižujúcej sa inflácií, a že nie sú jednotní v názore
o dĺžke ponechania sadzby na aktuálnej úrovni. O zápisnici, ktorá bola v stredu zverejnená, sa Paul
Ashworth z Capital Economics vyjadrili ako o „zastaranej“ v súvislosti so známky spomalenia
ekonomického rastu. Michael Feroli zo spoločnosti JPMorgan Chase & Co. si zas myslí, že je
„holubičia“. Obchodníci so swapmi predpokladajú v tomto roku dve zníženia sadzieb. Okrem
zápisnice vychádzali aj údaje zo sektora služieb, ktorý sa zmenšil najrýchlejšie za posledné štyri roky.

Obchodníci sa tiež sústredili na piatkové údaje o zamestnanosti. Z podnikových správ vyšli
informácie, že spoločnosť Lyft Inc., ktorá prevádzkuje elektrobicykle CitiBike, musela zvýšiť ceny
prenájmu v New Yorku o 20%, čo odôvodnila vyššími prevádzkovými nákladmi. Ford Motor Co.
oznámil pokles predaj pickupov radu F v druhom štvrťroku, keďže sa automobilka v rámci zavádzania nového dizajnu snaží vyhnúť problémom s kvalitou a zvolávaniu vozidiel. V deň, keď akcie Amazon.com Inc. dosiahli rekordnú hodnotu, Jeff Bezos oznámil plán predaja ďalších 25 miliónov akcií v hodnote 5 miliárd USD. Výkonný riaditeľ Nvidia Corp., Jensen Huang vyplatil v júni akcie vo hodnote 169 miliónov USD.

Paramount Global vzrástol o viac ako 11% za dva dni, po tom, čo bola
oživená dohoda o fúzii s nezávislým filmovým a televíznym producentom Skydance Media. Podľa
lekárov z harvardskej nemocnice Massachusetts Eye and Ear sú najpredávanejšie lieky Ozempic a Wegovy spoločnosti Novo Nordisk A/S spojené s vyšším rizikom zriedkavej formy straty zraku. Rope a zlatu sa podarilo vymazať straty z predchádzajúcich dní. Kontrakty na Crude WTI sa obchodovali na hodnote 83,88 USD, čo je nárast o 1,29% a kontrakty na európsku ropu Brent vrástli podobne na 87,34 USD. Futures na zlato boli na hodnote 2 369 USD, čo je nárast o 1,54% a spotové zlato bolo obchodované s cenou 2 356 USD.


Vo štvrtok boli americké trhy zatvorené z dôvodu osláv Dňa nezávislosti. Avšak európsky trh bol
otvorený a darilo sa najmä akciám. Francúzsky referenčný index CAC 40 za dva dni vzrástol o viac ako 2%, keďže prieskumy pred druhým kolom predčasných volieb naznačovali, že pravicová strana
Národné zhromaždenie a jej spojenci nedosiahnu väčšinu. Predaje francúzskych dlhopisov prebehli
hladko, čo tiež naznačovalo zmiernenie rizika pre štátne financie. Rozdiel medzi francúzskymi a
nemeckými 10-ročnými výnosmi sa znížil na 68 bázických bodov z minulotýždňového maxima 86
bázických bodov.

V spojenom kráľovstve prebiehali parlamentné voľby. Európsky index Stoxx 600 vzrástol o takmer 0,6% na 517,54 EUR, pričom bankový sektor zaznamenal najväčší zisk. Po zatvorení trhu sa futures kontrakty na index Stoxx 50 pohybovali neďaleko najvyššej úrovne od polovice júna. Futures kontrakty na americké akcie sa takmer nezmenili.

Dolárový ukazovateľ klesol tretí deň za sebou. Brazílsky real naopak posilňoval už druhý deň v dôsledku vyhliadky znižovania vládnych výdavkov. Výrobca pneumatík Continental AG vzrástla o 9,5% vďaka silnému rastu v Číne. Dánsky výrobca šperkov Pandora A/S klesol, po vyjadreniach analytika o tlakoch na náklady na suroviny, ktorému spoločnosť čelí.

Svetový index MSCI World vzrástol na rekordnú úroveň. V rámci ázijského trhu, index MSCI pre tento región vzrástol na najvyššiu úroveň za viac ako dva roky. Aj japonský index Topix sa vyšplhal na rekordnú hodnotu. Jen posilnil po tom, čo v predchádzajúcej seanse dosiahol najnižšiu úroveň voči doláru od roku 1986.

Bitcoin klesal už tretí deň na najnižšiu úroveň od mája, pričom dôvodmi boli prezidentské voľby a potenciálny vládny predaj tokenov.

V komoditnom sektore ropa vzrástla. Kontrakty na Brent boli na hodnote 87,43 USD a na ropu WTI zas na úrovni 83,94 USD. Futures na železnú rudu sa vyšplhali na najvyššiu úroveň za takmer mesiac vďaka optimizmu v súvislosti so zlepšením dopytu zo strany Číny. Spotové zlato sa nezmenilo, zatiaľ čo kontrakty na zlato stratili na hodnote 0,2%.

Akciový trh ukončil týždeň na historických maximách. Po sviatočnom dni index S&P 500 vzrástol na svoj 34. tohtoročný rekord a prekročil hranicu 5 567 bodov. Nasdaq 100 vzrástol o 0,9% na nové maximum 18 352 bodov. Dow Jones vzrástol o 0,17% na úroveň 39 375. Nárasty boli poháňané údajmi o zamestnanosti v USA, ktoré ukázali miernejší nárast počtu zamestnancov mimo
poľnohospodársky sektor a najvyššiu mieru nezamestnanosti od roku 2021.

Analytici majú názor, že posledné ekonomické údaje posilňujú argumenty pre zníženie sadzieb. Naopak Torstea Slok z Apollo Global Management zastáva rovnaký názor, že Fed tento rok nezníži sadzby. V období pred zverejnením údajov o zamestnanosti, podľa Bank of America Corp. zaznamenali dlhopisové fondy týždenný prílev okolo 19 miliárd USD, čo je najväčší prírastok od februára 2021.

Globálne akciové fondy zaznamenali prílev 10,9 bilióna USD. Výnosy štátnych pokladničných poukážok sa prepadli, v prípade výnosov 10-ročných dlhopisov ide o pokles o 8 bázických bodov na 4,28%. Dolár predĺžil svoj týždenný pokles.

Bitcoin sa prepadol o ďalšie 3,2%. Libra stúpla po tom, čo labouristi Keira Starmera dosiahli drvivé volebné víťazstvo. Spoločnosť Meta Platforms Inc. poskočila o takmer 6 % na nové historické maximum.

Spoločnosť Macy&s Inc., ktorá je prevádzkovateľom obchodných domov vzrástla o 9,5% vďaka správe o vyššej ponuke na odkúpenie. Napriek tomu, že bankový sektor bol zasiahnutý, očakáva sa, že JPMorgan Chase & Co. a Citigroup Inc. začnú výsledkovú sezónu pozitívne.

V rámci ďalších korporátnych správ, spracovateľ ropy ConocoPhillips podala žalobu na Bidenovu administratívu s cieľom zablokovať zákaz na ťažbu ropy v takmer polovici aljašskej Národnej ropnej rezervy, pričom tvrdí, že toto opatrenie porušuje federálny zákon. Spoločnosť SunPower Corp. zaznamenala prepad viac ako 22%, keďže jej účtovník odišiel po tom čo bol obvinený vedúcimi
pracovníkmi z nesprávneho konania. Kanada schválila akvizíciu spoločnosti Teck Resources Ltd. zaoberajúcou sa ťažbou a spracovaním nerastných surovín spoločnosťou Glencore Plc v hodnote 6,9 miliardy USD. Samsung Electronics Co. zaznamenala najrýchlejšie tempo rastu tržieb a zisku za posledné roky, čo je odrazom oživenia dopytu po pamäťových čipoch.

Spoločnosť Shell Plc očakáva pokles zisku za druhý štvrťrok o 2 miliardy USD v súvislosti s oneskorenou výstavbou závodu na výrobu biopalív v Holandsku a chemického závodu v Singapure. Spotové zlato aj kontrakty na zlato vzrástli, zatiaľ čo ropa klesla. Futures na zlato sa obchodovali na úrovni 2 397 USD, spotové zlato na hodnote 2 391 USD. Hodnota kontraktov na ropu klesla o približne 1% s ropou WTI na 83,16 USD a cena ropy Brent bola v piatok 86,54 USD.

Ázia – Ročná miera inflácie v Južnej Kórei sa v júni spomalila na 2,4% z 2,7% v predchádzajúcom
mesiaci a pod očakávania trhu 2,7%. Index spotrebiteľských cien klesol v júni o 0,2%, čo je najmenej od novembra, po tom, čo v predchádzajúcom mesiaci mierne vzrástol o 0,1%.

Prebytok obchodnej bilancie Južnej Kórey sa v júni prudko zvýšil na 8 miliárd USD z 1,26 miliardy USD v rovnakom mesiaci minulého roka, čo je podľa predbežných odhadov výrazne nad očakávaniami trhu na úrovni 5,24 miliardy USD. Bol to 13. mesiac prebytku a najväčší obchodný zisk od septembra 2020, keďže vývoz rástol, zatiaľ čo dovoz klesal. Čínsky Caixin China General Manufacturing PMI v júni vzrástol na 51,8 z májových 51, čím prekonal prognózy trhu na úrovni 51,2 a dosiahol najvyššiu hodnotu od mája 2021.

Išlo o ôsmy mesiac po sebe, kedy došlo k zvýšeniu aktivity závodov, keďže rast produkcie
dosiahol 2-ročný vrchol, pričom nové objednávky rástli už 11 mesiacov. Index spotrebiteľskej dôvery v Japonsku sa v júni zvýšil na 36,4 z májového 6-mesačného minima na 36,2 a v porovnaní s
prognózami trhu na úrovni 36,5.

Európa – HCOB Eurozone Manufacturing PMI bol v júni revidovaný vyššie na 45,8 z predbežného
odhadu 45,6. Napriek tomu zostáva PMI eurozóny hlboko pod priemerom prieskumu 51,6, pričom
produkcia sa v tomto roku znižuje najrýchlejším tempom. Nové objednávky, nákupná aktivita a
zamestnanosť klesali rýchlejšie. HCOB Eurozone Services PMI klesol v júni na 52,8 z 53,2 v
predchádzajúcom mesiaci, revidovaný vyššie z predbežného odhadu 52,6, ale stále výrazne pod
pôvodnými trhovými očakávaniami 53,5.

Išlo o piaty mesiac expanzie v oblasti služieb, aj keď pomalším tempom, keďže nižší dopyt zahraničných klientov viedol k novým exportným objednávkam. Miera nezamestnanosti v eurozóne zostala v máji nezmenená na úrovni 6,4%.

Miera nezamestnanosti v Taliansku zostala v máji nezmenená na takmer 16-ročnom minime 6,8% po nadol revidovanom údaji v predchádzajúcom mesiaci a pod očakávaniami trhu na úrovni 6,9%.

Podľa predbežných údajov, ročná miera inflácie v Nemecku klesla v júni na 2,2% z 2,4% v máji, čo je menej, ako predpoklady na úrovni 2,3%.

USA – Počet voľných pracovných miest v máji vzrástol oproti predchádzajúcemu mesiacu o 221 000 na 8,140 milióna, čím prekonal trhový konsenzus 7,91 milióna. Počet ľudí žiadajúcich o dávky v nezamestnanosti vzrástol v posledný júnový týždeň o 4 000 na 238 000, čo je nad očakávaniami trhu, ktoré hovorili o počte 235 000 a zostal relatívne blízko k 10-mesačnému maximu na úrovni 243 000 zo začiatku mesiaca. ISM Services PMI klesol v júni na 48,8, čo je najprudší pokles od apríla 2020.

Trhy očakávali 52,5 po májových 53,8. Index obchodnej aktivity tiež klesol na 49,6, čo je prvý pokles od mája 2020. Americká ekonomika vytvorila v júni 206 000 pracovných miest mimo
poľnohospodársky sektor, čo je mierne pod v máji revidovanou úrovňou smerom nadol na 218 000 a viac ako odhady na 190 000. Májové údaje boli revidované výrazne nižšie z pôvodných 272 000 a
aprílová hodnota bola tiež revidovaná nadol o 57 000 na 108 000.

Miera nezamestnanosti vzrástla v júni na 4,1%, čo je najviac od novembra 2021, oproti 4% v predchádzajúcom mesiaci a prekvapivým očakávaniam trhu, ktorý predpovedal, že miera zostane nezmenená.

Priemerný hodinový zárobok mimo poľnohospodársky sektor sa v júni medziročne zvýšil o 3,9%, čo je najmenej od júna 2021, po 4% náraste v predchádzajúcom mesiaci a je v súlade s očakávaniami.

Miera nezamestnanosti v Kanade vzrástla v júni na 6,4% zo 6,2% v predchádzajúcom mesiaci, čo je najviac od januára 2022, a prekonala očakávania trhu na úrovni 6,3%.

Ako sa darilo svetovým akciovým indexom tento týždeň?

S&P 500: +1,54%
DOW JONES: +0,54%
NASDAQ: +2,77%
DAX: +1,50%
Euro Stoxx 50: +1,55%
NIKKEI: +2,90%

Ako sa darí svetovým akciovým indexom od začiatku roka?

S&P 500: +16,72%
DOW JONES: +4,47%
NASDAQ: +22,26%
DAX: +10,84%
Euro Stoxx 50: +10,73%
NIKKEI: +21,86%

Adam Babinec Dealing desk. Capital Markets, o. c. p, a. s.