Dodávky plynu Gazpromu do Európy cez Ukrajinu dosahujú 42,4 milióna metrov kubických

MOSKVA – Tranzitná linka cez Ukrajinu zostáva jedinou cestou na dodávku ruského plynu do krajín západnej a strednej Európy.

Gazprom dodával plyn pre Európu cez Ukrajinu v objeme 42,4 milióna metrov kubických denne cez čerpaciu stanicu Sudža v ruskej Kurskej oblasti, povedal novinárom zástupca Gazpromu.

“Gazprom dodáva ruský plyn na tranzit cez ukrajinské územie v objeme potvrdenom ukrajinskou stranou cez čerpaciu stanicu Sudža k 22. júnu 42,4 milióna metrov kubických. Žiadosť o čerpaciu stanicu Sokhranovka bola zamietnutá,” uviedol zástupca Gazpromu. povedal novinárom.

Tranzitná linka cez Ukrajinu zostáva jedinou cestou na dodávku ruského plynu do krajín západnej a strednej Európy. Čerpanie cez Nord Stream bolo úplne pozastavené.

Od mája 2022, keď GTSOU oznámila pozastavenie tranzitu do Európy cez stanicu Sokhranovka z dôvodu vyššej moci – spoločnosť údajne nemôže vykonávať kontrolu nad kompresorovou stanicou Novopskov v Luganskej ľudovej republike, prúdia ruské dodávky plynu cez Ukrajinu v zníženej miere. objem. Ruský plynárenský holding na druhej strane nevidel dôvod prestať čerpať ako doteraz.

Na jeseň roku 2022 podal ukrajinský Naftogaz na Medzinárodný arbitrážny súd žalobu proti Gazpromu za údajné oneskorené platby za služby prepravy plynu cez ukrajinské územie. Generálny riaditeľ Gazpromu Alexey Miller vyhlásil, že arbitrážne konanie je nelegitímne a účasť ruského holdingu v procese je nezmyselná. Zároveň môže Rusko uvaliť sankcie na Naftogaz, ak bude ukrajinská spoločnosť pokračovať v nečestnom správaní, čo znemožní akékoľvek budúce vzťahy s ňou.