PMÚ schválil koncentráciu podnikateľov v oblasti finančného sprostredkovania a poisťovníctva

Protimonopolný úrad Slovenskej republiky (PMÚ) dňa 10. 6. 2024 schválil koncentráciu spočívajúcu vo vytvorení plnofunkčného spoločného podniku UNIVERSAL maklérsky dom a.s. (Bratislava; UNIVERSAL), ktorý budú spoločne kontrolovať podnikatelia KOOPERATIVA poisťovňa, a.s., Vienna Insurance Group (Bratislava, KOOPERATIVA), UMD Group B.V. (Hoofddorp, Holandsko), Ing. Pavol Krajč, Martin Lancz a Ing. Marcel Zeleňák. KOOPERATIVA vstúpi do podniku UNIVERSAL ako nový akcionár.

Hlavným predmetom podnikania spoločnosti UNIVERSAL je finančné sprostredkovanie, ktorému sa v rôznej miere venujú i ostatní účastníci koncentrácie, prípadne spoločnosti, v ktorých majú akcionári spoločnosti UNIVERSAL podiel. Pri hodnotení dopadov koncentrácie na hospodársku súťaž sa preto PMÚ zameral práve na túto oblasť.

Po vyhodnotení všetkých podkladov a informácií získaných v správnom konaní PMÚ neidentifikoval, že by koncentrácia značne narušila účinnú hospodársku súťaž na relevantnom trhu (na horizontálnej ani vertikálnej úrovni), najmä v dôsledku vytvorenia alebo posilnenia dominantného postavenia. PMÚ teda dospel k záveru, že posudzovaná koncentrácia je v súlade so zákonom o ochrane hospodárskej súťaže.

Rozhodnutie nadobudlo právoplatnosť dňa 12. 6. 2024.

V prípade tejto koncentrácie využili podnikatelia možnosť prednotifikačných kontaktov, v rámci ktorých s PMÚ prekonzultovali napr. otázky týkajúce sa výpočtu obratu, identifikácie účastníkov koncentrácie i samotný návrh oznámenia koncentrácie a možnosti zúženia rozsahu požadovaných informácií. V rámci prednotifikačnej fázy oznamujúce strany predložili PMÚ viaceré dokumenty vypracované na účel zhodnotenia alebo analyzovania koncentrácie. PMÚ teda mohol aj napriek komplexnosti celej transakcie posúdiť koncentráciu v relatívne krátkom čase. Tento prístup odzrkadľuje snahu PMÚ o permanentné zefektívňovanie celého procesu posudzovania koncentrácií.