Čína môže reagovať na clá na elektromobily clami na mlieko a bravčové mäso z Europskej únie

PEKING /  Čínske médiá informujú, že domáce spoločnosti sa chystajú požiadať o prešetrenie niektorých dovážaných mliečnych výrobkov a bravčového mäsa z EÚ.

Svetové potravinárske spoločnosti, od výrobcov mlieka až po vývozcov bravčového mäsa, sú v stave vysokej pohotovosti pred možnými odvetnými clami zo strany Číny po stredajšom rozhodnutí Európskej únie zaviesť protisubvenčné clá na elektromobily vyrobené v Číne.

Čínske štátne médiá informovali, že domáce spoločnosti sa pripravujú požiadať o prešetrenie niektorých dovážaných mliečnych výrobkov a bravčového mäsa z EÚ z dôvodu antisubvenčného alebo antidumpingového cla, čo by mohlo viesť k dlhodobému pozastaveniu obchodu.

Ak máte ďalšie obchodné prekážky, môže to viesť k … na svetových trhoch,” hovorí Kimberley Krueterová, výkonná riaditeľka novozélandského združenia mliekarenských spoločností, ktoré je reprezentatívnou organizáciou.

Nový Zéland je najväčším svetovým vývozcom mliečnych výrobkov a je tiež výrobnou základňou pre zahraničné spoločnosti vrátane francúzskeho výrobcu mlieka Danone.

“Vždy uprednostňujeme situácie, keď je obchod stabilný a istý….. Trhy nemajú rady neistotu,” dodal Krueter.

Podľa čínskych colných údajov bola EÚ v roku 2023 druhým najväčším zdrojom mliečnych výrobkov pre Čínu s podielom najmenej 36 % na celkovej hodnote dovozu, na druhom mieste po Novom Zélande. Austrália bola vývozcom č. 3.

Hoci zatiaľ nie je jasné, voči ktorým výrobkom môže Čína uplatniť odvetné opatrenia, podľa údajov Generálneho riaditeľstva Európskej komisie pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka, ktoré citoval Eurostat, boli vlani najväčším vývozom mliečnych výrobkov do Číny sušená srvátka, smotana a čerstvé mlieko v hodnote 1,7 miliardy eur (1,8 miliardy USD).

Krajiny vrátane Holandska, Francúzska, Nemecka, Írska a Dánska majú na čínskom trhu najväčší podiel mliečneho priemyslu.

Veľkými dodávateľmi bravčového mäsa sú aj Holandsko, Dánsko a Francúzsko, hoci najväčším dodávateľom bravčového mäsa do Číny bolo v minulom roku Španielsko, ktoré sa na celkovom čínskom dovoze podieľalo takmer 23 %, nasledované Brazíliou a Spojenými štátmi.

Christina Alvaradová, obchodná riaditeľka pre údaje a analytiku na novozélandskej burze, tvrdí, že čínske clá alebo obchodné prekážky voči mliečnym výrobkom z EÚ by mohli Novému Zélandu pomôcť ďalej zvýšiť jeho podiel na trhu. \\

Najväčší novozélandskí výrobcovia Fonterra a A2 už s Čínou intenzívne obchodujú, zatiaľ čo Austrália a Nový Zéland majú s Čínou dohody o voľnom obchode, na základe ktorých je ich dovoz bez cla.

Podľa čínskych colných údajov Čína minulý rok doviezla z Austrálie mliečne výrobky v hodnote 848 miliónov USD. Dovoz mliečnych výrobkov z Nového Zélandu dosiahol v roku 2023 hodnotu 5,52 miliardy USD, čo predstavuje takmer polovicu celkového dovozu mliečnych výrobkov.

Otvorený obchod
V súvislosti so stupňujúcim sa obchodným napätím medzi Európskou úniou a Čínou niektorí európski predstavitelia varujú pred uvalením dovozných ciel na potraviny.

Komisár EÚ pre poľnohospodárstvo Janusz Wojciechowski počas návštevy Číny koncom apríla agentúre Reuters povedal, že má v úmysle “pokiaľ možno zabrániť tomu, aby poľnohospodárstvo platilo za problémy v iných odvetviach”.

“Európska únia zastáva názor, že otvorený obchod s potravinami je veľmi dôležitým nástrojom potravinovej bezpečnosti na globálnej úrovni,” dodal.

Čína v minulosti zaujala odlišný postoj: potravinové výrobky sú často terčom odvetných ciel uvalených v predchádzajúcich obchodných sporoch.

V januári sa predmetom kontroly iniciovanej Pekingom stalo brandy, ktoré bolo vnímané ako odveta za podporu Francúzska pri vyšetrovaní EÚ v súvislosti s elektromobilmi vyrobenými v Číne.

V apríli Čína tiež prijala zákon, ktorý má posilniť jej schopnosť odvetných opatrení, ak USA alebo EÚ zavedú clá na vývoz z druhej najväčšej ekonomiky sveta.

Austrálske víno a jačmeň boli predmetom antidumpingového vyšetrovania, ktoré Peking začal po výzve Austrálie na nezávislé vyšetrovanie pôvodu vírusu COVID-19 v roku 2020. Čína len nedávno zrušila tieto prohibičné clá.

Peking sa v dôsledku samostatných vyšetrovaní zameral aj na austrálske hovädzie mäso a homáre.