MMF odporúča Spojeným štátom znížiť svoje dlhy

WASHINGTON – Gita Gopinath, prvá zástupkyňa výkonného riaditeľa fondu, uviedol, že nastal čas, aby vyspelé ekonomiky „investovali do fiškálnej konsolidácie“ a premýšľali o tom, ako znížia dlhové zaťaženie na úroveň spred pandémie.

„Vzhľadom na silu ekonomiky majú USA dostatok priestoru na zníženie fiškálnych deficitov,“ povedala pre Financial Times.

Ekonómovia a investori už skôr uviedli, že roky fiškálnych excesov zo strany demokratov aj republikánov spôsobujú ekonomike USA problémy.

Rozpočtový úrad Kongresu, fiškálny dozorný orgán federálnej vlády, očakáva, že pomer dlhu k HDP sa v roku 2029 vyšplhá nad predchádzajúce maximum z druhej svetovej vojny. Ak Kongres zachová svoje súčasné hospodárske plány, úrad predpokladá deficit v rozmedzí 5,2 % až 6,3 % v nasledujúcich 10 rokoch.

„Krajiny by sa mali vyhnúť pokušeniu financovať všetky výdavky prostredníctvom pôžičiek,“ povedal Gopinath.

Podľa MMF sa očakáva, že USA budú mať v budúcom roku fiškálny deficit vo výške 7,1 %, čo je viac ako trojnásobok priemeru 2 % v ostatných vyspelých ekonomikách. Fond varoval, že deficity v USA a Číne predstavujú „významné riziká“ pre svetové hospodárstvo. Gopinath ocenila najnovšie fiškálne reformy eurozóny, ale dodal, že realizácia opatrení dohodnutých v decembri „bude absolútne rozhodujúca“.

Mnohí považujú rok 2025 za prelomový pre fiškálne vyhliadky USA, keďže Donald Trump prisľúbil, že v prípade znovuzvolenia zavedie trvalé zníženie daní z roku 2017, a neschopnosť Joea Bidena obmedziť vysoké výdavky vyvolala obavy, že deficity by mohli ďalej rásť.

Výročné hodnotenie ekonomiky USA, tzv. článok IV, ktoré MMF zverejní koncom tohto mesiaca.

Problémy spoločenskej stratifikácie

Gopinath uviedol, že všetky vyspelé ekonomiky budú potrebovať zásadné reformy dôchodkových systémov a výdavkov na zdravotníctvo, pretože ich populácia starne, a neexistujú žiadne obchádzky. Zatiaľ čo Bidenova administratíva nedokázala obmedziť výdavky na zdravotníctvo a sociálne zabezpečenie, Gopinath povedal, že MMF podporuje snahy Bieleho domu zvýšiť dane pre bohatých Američanov.

„V mnohých krajinách vidíme dôvod na progresívnejšie zdaňovanie,“ povedala a dodala, že dane z kapitálových výnosov a dedičstva by sa mohli zaviesť efektívnejšie.

Gopinathová varovala, že zavedenie generickej umelej inteligencie by mohlo zvýšiť produktivitu a stimulovať rast, ale aj „zhoršiť ďalší hospodársky pokles“. Výskum MMF ukázal, že táto technológia by mohla ohroziť 30 % pracovných miest v rozvinutých krajinách, 20 % na rozvíjajúcich sa trhoch a 18 % v krajinách s nízkymi príjmami. Prvý námestník uviedol, že krajiny by mali prehodnotiť, ako podporujú pracovníkov, ktorí kvôli technológiám stratia prácu.

„Myslíme si, že dávky v nezamestnanosti by mohli byť v niektorých krajinách štedrejšie,“ povedala a dodala, že dobrým riešením by mohlo byť aj mzdové poistenie, ktoré by pokrylo rozdiel medzi starou a novou mzdou.