Čo týždeň dal: Nvidia prekonala očakávania hospodárskych výsledkov, čím potvrdila vedúce postavenie v sektore umelej inteligencie

NEW YORK – Predposledný májový týždeň sa niesol najmä v očakávaní hospodárskych výsledkov spoločnosti Nvidia, ktoré prekonali prognózy a cena akcií prekonala hranicu 1 000 USD. V stredu bola zverejnená aj zápisnica z májového zasadania Fedu, ktorá vyvolala obavy medzi investormi.

Okrem toho, drahé kovy ako meď, striebro či zlato dosiahli na začiatku týždňa historické maximá, avšak cena v nasledujúcich dňoch opäť ustúpila.

Akciové indexy boli predchádzajúci pondelok zmiešané, pričom najväčší nárast v zaznamenal technologický index Nasdaq Composite, ktorý si pripísal 0,65%, zatiaľ čo index S&P 500 stúpol len málo o 0,1%. Dow Jones, ktorý dosiahol svoje historické maximum nad úrovňou 40 000, poklesol o 0,5% a z maxima ustúpil. Spoločnosť Microsoft oznámila nový rad osobných počítačov s čipmi s umelou inteligenciou, vďaka čomu cena jej akcií vzrástla. Nvidia si pred stredajším oznámením hospodárskych výsledkov pripísala 2,5%. Maloobchodné spoločnosti ako Target, Lowe’s a Dollar Tree zaznamenali pokles. Európsky index Stoxx Europe 600 sa pohyboval v blízkosti rekordných hodnôt, ktorý bol vedený najmä akciami ťažobných spoločností napríklad Glencore a KGHM. Výnosy z 2-ročných štátnych dlhopisov boli na úrovni 4,85%, zatiaľ čo výnosy z 10-ročných dlhopisov na 4,44%. V rámci komoditného trhu, meď pokračovala v raste a na londýnskej burze futures kontrakty dosiahli rekordnú hodnotu viac ako 11 000 USD za tonu. Po správach o smrti iránskeho prezidenta zlato dosiahlo nové maximá, pričom futures na zlato s júnovým dodaním aj spotové zlato dosiahli viac ako 2 400 USD za uncu. Medzi kovy dosahujúce maximá sa pridalo aj striebro, ktorého júlové futures v tento deň prekročili hranicu 32 USD. Futures na ropu Brent boli v pondelok na úrovni 83 USD a futures na ropu WTI sa pohybovali na úrovni približne 80 USD.

V druhý deň obchodného týždňa bol pre americké indexy pozitívnejším, pričom boli poháňané najmä očakávaním výsledkov spoločnosti Nvidia. Index S&P 500 zaznamenal ďalší rekord v tomto roku na úrovni 5 321. Nasdaq Composite sa tiež pohyboval pri svojich najvyšších hodnotách tohto roka. Výnosy 10-ročných štátnych dlhopisov klesli na 4,41 %. Diskontný maloobchodník Lowe’s pokračoval v poklese aj ďalší deň a to aj napriek výsledkom, ktoré prekonali očakávania. Z dôvodu neuspokojivého výhľadu na ďalšie obdobie, klesli akcie spoločnosti Palo Alto Networks. Darilo sa však spoločnosti IBM, ktorá oznámila spolupráce v oblasti AI, medzi ktoré patrí aj spolupráca s Metou.

K nej sa pridala Tesla, vďaka správe o možnom začatí dodávok návesov v roku 2026. K svojmu historickému maximu sa takmer dostal aj Microsoft, keď na konferencií oznámil nové nástroje na vývoj softvéru s umelou inteligenciou. V utorok rečnilo aj niekoľko predstaviteľov Federálneho rezervného systému, pričom sa guvernér Waller vyjadril, Fed by mohol zvážiť koncoročné zníženie sadzieb, ak by údaje v najbližších niekoľkých mesiacoch boli miernejšie. Futures na ropu WTI poklesli o 0,68% na hodnotu 79,26 USD aj spolu s kontraktmi na ropu Brent, ktorá si pripísala pokles o 1% na 82,88 USD. Pokles zo svojich maxím zaznamenali aj drahé kovy. Futures na zlato o 0,52%, futures na striebro o 1,07% a najmenší pokles zaznamenala meď, ktorá klesla o 0,28%.

V stredu zaznamenal americký akciový trh pokles. Dow Jones Industrial Average klesol o 0,51%, zatiaľ čo S&P 500 stratil 0,27% a Nasdaq Composite klesol o 0,18%. Dôvodom bolo zverejnenie májovej zápisnice zo zasadnutia Fedu, ktorá vzbudila obavy investorov. V zápisnici sa uvádza, že predstavitelia banky sú ochotní sprísniť menovú politiku, ak by to bolo nutné. Dobré správy neprišli ani z Európy. Inflácia v Spojenom kráľovstve sa spomalila menej než očakával trh, čo posunulo výhľady na možné zníženie sadzieb Bank of England. Tieto správy mali vplyv na výnosy britských dlhopisov, ktoré stúpli o 10 bázických bodov a tiež ovplyvnili európsky index Stoxx 600, ktorý klesol o 0,3%. V tento deň rozhodovala aj Reserve Bank of New Zealand, ktorá rozhodla o ponechaní sadzieb na rovnakej úrovni. Akcie spoločnosti First Solar vzrástli o viac ako 18%, keďže analytici zo švajčiarskej banky UBS zvýšili cenový cieľ pre akcie tejto spoločnosti. Dôvodom tohto rozhodnutia je potenciálny profit First Solar z rozširujúcich sa dátových centier pre AI. Maloobchodný predajca Target zverejnil štvrťročné výsledky, v ktorých vykázali pokles tržieb, čo malo za následok 8% prepad akcií. Viac ako 7% prepad zaznamenal aj výrobca športového oblečenia Lululemon, keďže jeho produktový riaditeľ oznámil odchod zo spoločnosti, čo pridalo k neistote spôsobenej prepadom predajov v Severnej Amerike. Moderna v stredu zaznamenala prudký nárast o viac ako 13%, pričom je to už ôsmy deň rastu. Vlnu poklesov zaznamenal aj komoditný trh. Futures na ropu WTI stratili viac ako 2,1% a ropa Brent klesla o 1,2%. Júnové futures na zlato poklesli o 1,36%. Prudký pohyb smerom nadol bol na medi aj nikli a to viac ako 4%.

Vo štvrtok akciový trh ustúpil. Index S&P 500 klesol o 0,74% pod úroveň 5 300 bodov s takmer všetkými spoločnosťami s mega kapitálom, okrem Nvidie, ktorá si vďaka vynikajúcim hospodárskym výsledkom a dobrému výhľadu pripísala viac ako 9% a prekonala hranicu 1 000 USD. Index Dow Jones si spomedzi hlavných indexov pripísal najväčší pokles o viac ako 1,5%. Index bol ťahaný smerom nadol najmä kvôli spoločnosti Boeing, ktorá oznámila, že po celý rok bude spaľovať hotovosť. Toto vyhlásenie spôsobilo 7,5% pokles cien ich akcií. Dopyt po 10 ročných amerických dlhopisoch sa počas májovej aukcií v hodnote 16 miliárd USD oslabil, naopak výnosy vzrástli, najmä z dôvodu krátkych splatností. Výnosy 2-ročných dlhopisov klesli o 7 bodov na 4,94%. Dolár vzrástol. Sprostredkovateľ živých vystúpení spoločnosť Live Nation klesla o viac ako 9%, po správach že americké ministerstvo spravodlivosti spolu s niekoľkými štátmi pripravujú žalobu proti spoločnosti aj ich dcérskej spoločnosti Ticketmaster z dôvodu údajného porušenia protimonopolných pravidiel. Prepad cien na komoditnom trhu pokračoval aj vo štvrtok. Spotové zlato aj futures kontrakty si pripísali ďalšie viac ako 2% smerom nadol. Po prudkom poklese v stredu, sa ceny futures na meď takmer nezmenili. Augustové kontrakty na ropu Brent boli na úrovni 81,36 USD za barel a kontrakty na ropu WTI s júlovým dodaním boli na úrovni 76,87 USD, čo bol takmer 1% pokles oproti predchádzajúcemu obchodnému dňu.

V posledný deň obchodného týždňa sa akciový trh zotavil, keďže údaje ukázali, že spotrebitelia zmiernili inflačné očakávania. Index S&P 500 po dvoch dňoch poklesu sa opäť vrátil nad úroveň 5 300 bodov. Zisky spoločností Nvidia a Apple prispeli k tomu, že Nasdaq Composite vzrástol o 1,1% a bol takmer na svojom nedávnom historickom maxime. Index volatility VIX bol tento mesiac na najnižšej úrovni od roku 2019. Výnosy 10-ročných štátnych dlhopisov klesli o 1 bázický bod na 4,46%. Americký dolár ukončil štvordňové rastové obdobie a klesol. Jen kolísal, keď najvyšší predstaviteľ japonskej menovej politiky zopakoval, že je ochotný prijať opatrenia proti výrazným pohybom meny. Akcie kryptoburzových spoločností vzrástli po správach, že Komisia pre cenné papiere a burzu je pripravená schváliť spustenie prvých spotových fondov investujúcich do Etherea.

Americký regulačný orgán pre automobilovú bezpečnosť rozšíril vyšetrovanie spoločnosti Waymo, keďže došlo k zisteniam ďalších prípadov pri ktorých prišlo ku kolízií či porušeniu pravidiel, ktorých sa autonómne vozidlá spoločnosti zúčastnili. Elon Musk začal rokovania o možnom predaji akcií spoločnosti SpaceX, ktorý by ocenil spoločnosť na približne 200 miliárd USD. Spoločnosť Eli Lilly & Co. poskytne 5,3 miliardy USD, aby tak zvýšila výrobu hlavnej zložky svojich populárnych liekov na chudnutie a cukrovku. Kontrakty na zlato s júnovým dodaním pokračovali v klesaní, zatiaľ čo spotové zlato si pripísalo 0,23% smerom nahor. Pozitívne ukončili týždeň aj kontrakty na ropu WTI s nárastom o 1,11% spolu s ropou Brent, ktorej cena za barel vzrástla o 0,93%.

Ázia – Inflácia výrobcov v Južnej Kórei vzrástla v apríli medziročne o 1,8%, po marcovom náraste o 1,6%, čo je najvyššia hodnota od marca 2023. Kórejská centrálna banka (BoK) počas májového zasadnutia ponechala svoju základnú úrokový sadzbu na úrovni 3,5%, čo bolo v súlade s očakávaniami. Obchodný deficit Japonska sa v apríli zvýšil na 462,50 miliardy JPY (2,94 miliárd USD) čo je viac ako trhové prognózy. Vývoz medziročne vzrástol o 8,3%, čo je piaty mesiac rastu po sebe, ale menej, ako sa predpokladalo. Dovoz vzrástol rovnako o 8,3 %, čo je najsilnejší rast za štrnásť mesiacov. Ročná miera inflácie v Japonsku klesla v apríli na 2,5% z 2,7%, pričom sa zmiernila už druhý mesiac po sebe.

Európa –  Eurozóna vykázala v marci obchodný prebytok vo výške 24,1 miliardy EUR, čo je viac ako 19,1 miliardy eur v marci minulého roka a lepšie ako trhové prognózy. Išlo o najväčší prebytok obchodnej bilancie od decembra 2020, keďže dovoz medziročne klesol o 12 % na 221,3 miliárd EUR. Export medzitým klesol pomalšie o 9,2 % na 245,4 miliardy EUR. Ročná miera inflácie v Spojenom kráľovstve sa v apríli znížila na 2,3%, čo je najnižšia úroveň od júla 2021, v porovnaní s 3,2% v marci a trhovými prognózami na úrovni 2,1%. Najväčší tlak nadol spôsobili klesajúce náklady na plyn a elektrinu v dôsledku zníženia stropu cien energie Úradu pre trhy s plynom a elektrinou. Maloobchodné tržby v Spojenom kráľovstve klesli v apríli medzimesačne o 2,3%, po marcovom poklese o 0,2% a oveľa horšom ako prognózy poklesu o 0,4%. Ide o najväčší pokles maloobchodných tržieb za štyri mesiace, pričom objemy predaja klesli vo väčšine sektorov.

USA – Predaj existujúcich domov v USA v apríli medzimesačne klesol o 1,9% na sezónne upravenú anualizovanú mieru 4,14 milióna jednotiek, čo je najnižšia hodnota za tri mesiace, v porovnaní s 4,22 milióna v marci a prognózami na úrovni 4,21 milióna. Predaje nových domov v apríli rovnako zaznamenali pokles. Išlo o pokles o 4,7% na sezónne upravenú anualizovanú mieru 634 tisíc domov, pričom dôvodom boli vysoké ceny a vysoké úroky na hypotékach. Údaje boli hlboko pod prognózami, ktoré boli na úrovni 680 tisíc domov. Počet ľudí žiadajúcich o dávky v nezamestnanosti v týždni končiacom sa 18. mája klesol o 8 000 na 215 000, čo bolo pod očakávaniami trhu na úrovni 220 000. Počet žiadostí bol výrazne pod zvýšenými úrovňami zo začiatku mesiaca, ale zostal pevne nad priemerom od februára do apríla. Nové objednávky na vyrobený tovar dlhodobej spotreby vzrástli v apríli medzimesačne o 0,7%. Znamená to už tretí mesačný nárast objednávok tovaru dlhodobej spotreby za sebou, najmä vďaka silnému dopytu po dopravných zariadeniach.

Ako sa darilo svetovým akciovým indexom tento týždeň?

S&P 500:              +0.03%

DOW JONES:      -2.33%

NASDAQ:             +1.41%

DAX:                      -0.31%

Euro Stoxx 50:   -0.68%

NIKKEI:                 -0.43%

Ako sa darí svetovým akciovým indexom od začiatku roka?

S&P 500:             +11.21%

DOW JONES:      +3.66%

NASDAQ:             +12.72%

DAX:                      +11.70%

Euro Stoxx 50:   +11.47%

NIKKEI:                 +16.24%