Bloomberg: Akciové trhy vo svete lámu rekordy, Dow Jones Industrial Average nad 40 000 bodov

Agentúra poukázala na americký akciový trh, kde Dow Jones Industrial Average tento týždeň prvýkrát prekročil 40 tisíc bodov

Najväčšie svetové akciové trhy vykazujú rekordné hodnoty, informovala v sobotu agentúra Bloomberg              Podľa agentúry 14 z 20 najväčších akciových trhov na svete nedávno aktualizovalo záznamy v absolútnych hodnotách.

Agentúra Bloomberg poukázala na americký akciový trh, kde index Dow Jones Industrial Average tento týždeň prvýkrát prekročil 40 tisíc bodov. Indexy S&P 500 a Nasdaq tiež vykazujú rekordné hodnoty.

Okrem Spojených štátov prekonali alebo sa k nemu približujú aj burzy Európy, Kanady, Brazílie, Indie, Japonska a Austrálie. Dôvodom tohto trendu, píše Bloomberg, je zníženie úrokových sadzieb, zdravé ekonomiky a vysoké firemné zisky. “Z hľadiska makroekonomického hľadiska neexistujú žiadne zakázané signály,” cituje agentúra Salmana Ahmeda, analytika spoločnosti Fidelity International. “(Ekonomický) vzostup neprichádza navnivoč,” dodal.

Bloomberg neposkytuje jediný dôvod pre rast všetkých akciových trhov. Napríklad v Spojených štátoch pôsobia spoločnosti súvisiace s technológiami umelej inteligencie ako hlavný motor hospodárskeho rastu, najmä výrobca mikročipov Nvidia predstavuje štvrtinu rastu celého indexu S&P 500. V Európe boli firemné zisky vyššie, ako sa očakávalo, rastúce ceny komodít pomohli britským a kanadským akciovým indexom, japonským burzám pomohli nové investície a indický akciový trh podporili vládne investície.
DIJA prekročilo hranicu 40 000 bodov 16. mája 2024. Je to spôsobené aj rastúcou dôverou investorov, že rast cien na akciovom trhu môže pokračovať kvôli nádeji, že Federálny rezervný systém (Fed) sa rozhodne znížiť úrokové sadzby neskôr v tomto roku. “Za posledný rok obchodníci chceli, aby Fed dal jasne najavo, že úrokové sadzby dosiahli vrchol. Keďže zníženie sadzieb sa stále očakáva neskôr v tomto roku, bol to impulz pre najnovší nárast akcií, pretože realita ukazuje, že zisky netechnologických spoločností sú tiež silné, čo prispieva k rozšíreniu rally,” cituje agentúra Jamieho Coxa, riadiaceho partnera Harris Financial Group.