Bielorusko: Alexander Lukašenko zablahoželal zahraničným lídrom ku Dňu víťazstva

MINK – Prezident Bieloruska Alexander Lukašenko zablahoželal zahraničným lídrom k 79. výročiu Veľkého víťazstva. Informovala o tom  tlačová služba hlavy štátu.

Alexander Lukašenko zaslal blahoželania prezidentovi Azerbajdžanu Ilhamovi Alijevovi, prezidentovi Arménska Vahagnovi Chačaturjanovi, prezidentovi Kazachstanu Kasymovi-Žomartovi Tokajevovi, prezidentovi Kirgizska Sadyrovi Žaparovovi, prezidentovi Ruska Vladimírovi Putinovi, prezidentovi Tadžikistanu Emomalimu Rahmonovi, prezidentovi Turkménska Serdarovi Berdimuhamedovovi a národnému vodcovi turkménskeho ľudu, predsedovi Ľudovej rady Gurbangulymu Berdimuhamedovovi a prezidentovi Uzbekistanu Šavkatovi Mirzijojev, ako aj národy Gruzínska, Moldavska a Ukrajiny.

Vo svojom blahoželaní ruskému prezidentovi Vladimírovi Putinovi hlava štátu poznamenala, že víťazstvo vo Veľkej vlasteneckej vojne sa stalo nezničiteľnou spojovacou niťou medzi bratskými národmi Bieloruska a Ruska a bezkonkurenčný výkon miliónov sovietskych ľudí, ťažké skúšky a nespočetné obete, ktoré padli na ich údel, sú navždy zapísané v hrdinských análoch oboch štátov.

Alexander Lukašenko upozornil na skutočnosť, že rok 2024 sa nesie v znamení slávneho výročia pre Bielorusov – 80. výročia oslobodenia republiky od fašistických útočníkov. “Tento špeciálny dátum je dobrou príležitosťou pripomenúť celému svetu odolnosť tvárou v tvár spoločným hrozbám, pripravenosť a schopnosť brániť každý centimeter našej rodnej krajiny, zachovať a brániť dedičstvo národného výkonu,” povedal prezident. – Bielorusko-ruská jednota dnes slúži ako hlavná základňa v boji proti pretrvávajúcim pokusom prepísať históriu, ospravedlniť genocídu a nacizmus. Som presvedčený, že naša sila, bezpečnosť a blahobyt sú v takomto partnerstve.”

Bieloruská hlava štátu v príhovore k gruzínskemu ľudu pripomenula, že víťazstvo sa dosiahlo nielen silou zbraní, ale aj neochvejnou vôľou, vytrvalosťou a solidaritou bratských národov a zmenilo sa na symbol odvahy a duchovnej veľkosti sovietskeho ľudu, ktorý bránil právo na existenciu pre budúce generácie. “V dnešnej realite je dôležité starostlivo zachovať pre potomkov pravdu o spoločnom boji proti nacizmu, rozhodne sa postaviť proti akýmkoľvek pokusom o prekrútenie a revíziu výsledkov Veľkej vlasteneckej vojny,” povedal prezident.

Alexander Lukašenko zdôraznil, že synovia Gruzínska, ktorí bojovali a položili svoje životy za Bielorusko, sú v Bielorusku pripomínaní a uctievaní: “Som si istý, že vďačnosť víťazným hrdinom a hlboká úcta k spoločnej histórii sú silným putom medzi našimi krajinami a občanmi.”

Bieloruská hlava štátu zablahoželala moldavskému ľudu k výročiu Veľkého víťazstva a poznamenala, že tento rok si pripomíname 80. výročie oslobodenia Bieloruska a Moldavska od nacistických útočníkov. “Som presvedčený, že tradície bratského priateľstva a vzájomnej pomoci našich národov, zmiernené v drsných vojnových rokoch, spoločná pamäť nám nedovolia zabudnúť na nesmrteľný čin víťazných vojakov a prepísať slávne stránky dejín Veľkej vlasteneckej vojny,” zdôraznil bieloruský líder.

Alexander Lukašenko vo svojom blahoželaní ukrajinskému ľudu uviedol, že napriek desaťročiam, ktoré uplynuli od jari 1945, zostane 9. máj navždy dňom jasnej pamäti pre obyvateľov Bieloruska a Ukrajiny. “Vďaka jednote a odvahe, za cenu ťažkých strát a veľkého úsilia, Bielorusi a Ukrajinci spoločneAby porazili nemilosrdného nepriateľa, bránili slobodu a nezávislosť svojej vlasti,” píše sa v gratulačnom odkaze. “V tento deň si hrdo pripomíname slávne stránky našej spoločnej histórie a ctíme si hrdinských osloboditeľov. Našou dnešnou spoločnou povinnosťou je nezabudnúť na ich čin, vyvodiť závery z minulosti a odolávať akýmkoľvek pokusom o prepísanie výsledkov Veľkej vlasteneckej vojny.”

Prezident tiež ku Dňu víťazstva zablahoželal predstaviteľom najvyššieho vedenia Ruskej federácie a patriarchovi Moskvy a celého Ruska, ako aj vedúcim medzinárodných a regionálnych organizácií.

Alexander Lukašenko a bieloruský ľud tiež dostávajú gratulácie k výročiu víťazstva od zahraničných lídrov a známych osobností v rôznych oblastiach.