John Cogan, John Taylor, Volker Wieland, Maik Wolterst z Stanfordu Ekonomického inštitútu výskumu politiky (SIEPR) o rozpočtovej konsoldácii

V dôsledku globálnej finančnej krízy a veľkej recesie čelí mnoho krajín značné deficity a rastúce dlhy.

V Spojených štátoch sa výdavky federálnej vlády v pomere k HDP výrazne zvýšili z približne 19,5 % pred krízou na viac ako 24 % po kríze. V tomto článku uvažujeme o stratégii fiškálnej konsolidácie, ktorá vedie k vyrovnanému rozpočtu postupným znižovaním tohto pomeru výdavkov v priebehu času na úroveň, ktorá prevládala pred krízou. Kľúčovou otázkou je vplyv takejto konsolidačnej stratégie na ekonomiku.
Na odhad tohto vplyvu používame štrukturálne makroekonomické modely. Uvažujeme dva typy dynamických stochastických modelov všeobecnej rovnováhy: neoklasický model rastu a zložitejšie modely s cenovou a mzdovou nepružnosťou a nákladmi na prispôsobenie. Oddeľujeme vplyv zníženia vládnych nákupov a transferov a pripúšťame zníženie rušivých daní aj vládneho dlhu v porovnaní so základným scenárom bez konsolidácie.

Podľa počiatočných modelových simulácií HDP v krátkodobom horizonte po ohlásení a realizácii tejto stratégie fiškálnej konsolidácie stúpa a v dlhodobom horizonte zostáva vyšší ako v základnom scenári.

Viac nájdete tu.