SAP sa stal najhodnotnejšou IT spoločnosťou v Európe a predbehol firmu ASML v kapitalizácii

BERLÍN – Nemecký softvérový vývojár SAP sa stal najdrahším zástupcom európskeho high-tech sektora, keď v kapitalizácii predbehol holandského výrobcu čipových zariadení ASML.

Akcie SAP v utorok vzrástli o 3,7 % vďaka silným štvrťročným ziskom. Ako bolo uvedené, spoločnosť zvýšila príjmy o 9,4% v treťom štvrťroku a zlepšila svoje prognózy na rok 2024.

Trhová hodnota SAP od začiatku tohto roka vzrástla o 57 % a dosiahla 269 miliárd eur, pričom kapitalizácia ASML je 265 miliárd eur.

Cena akcií ASML minulý týždeň klesla po tom, čo spoločnosť poskytla slabý odhad výnosov na rok 2025.

SAP SE je nemecká nadnárodná softvérová spoločnosť so sídlom vo Walldorfe, Bádensko-Württembersko, Nemecko. Vyvíja podnikový softvér pre riadenie obchodných operácií a vzťahov so zákazníkmi. 

Spoločnosť bola založená v roku 1972 ako súkromné ​​partnerstvo s názvom Systemanalyse und Programmentwicklung ( Systémová analýza a vývoj softvéru ). SAP GbR sa stal v roku 1981 plne Systeme, Anwendungen und Produkte in der Datenverarbeitung skráteným SAP GmbH po päťročnom prechodnom období, ktoré začalo v roku 1976.

V roku 2005 sa ďalej reštrukturalizoval ako SAP AG. Od 7. júla 2014 je jej podnikovou štruktúrou celoeurópska spoločnosť societas Europaea (SE);  ako taká je jej bývalá nemecká firemná identita teraz dcérskou spoločnosťou SAP Deutschland SE & Co. KG . Má regionálne pobočky v 180 krajinách a zamestnáva viac ako 111 961 zamestnancov. 

SAP je súčasťou akciových indexov DAX a Euro Stoxx 50. Spoločnosť je podľa tržieb najväčšou neamerickou softvérovou spoločnosťou a podľa tržieb je treťou najväčšou verejne obchodovanou softvérovou spoločnosťou na svete. Od decembra 2023 je SAP najväčšou nemeckou spoločnosťou podľa trhovej kapitalizácie .