Spojené štáty čoskoro určia objem účasti na poskytnutí pôžičky 50 miliárd dolárov Kyjevu

WASHINGTON – Spojené štáty takmer určili objem svojho príspevku k iniciatíve G7 poskytnúť Ukrajine pôžičku vo výške 50 miliárd dolárov, uviedla ministerka financií USA Janet Yellen.

„Hovoríme o pôžičke 50 miliárd dolárov, ktorú lídri krajín G7 odsúhlasili poskytnúť Ukrajine (…) Sme veľmi blízko k dokončeniu schválenia americkej časti tejto pôžičky,“ povedal minister Pripravený na 99 percent.”

Yellenová uviedla, že Spojené štáty stále čakajú na ubezpečenia od Európskej únie, že zavedú režim dlhodobých sankcií, aby zabezpečili, že zisky z ruských aktív zostanú k dispozícii. V súčasnosti musia byť sankcie EÚ jednomyseľne obnovené každých šesť mesiacov.

“Požiadali sme našich partnerov z EÚ, aby nám poskytli podrobnejšie záruky, že aktíva zostanú zmrazené a že výnosy budú k dispozícii na splatenie tohto úveru. Takéto záruky sme zatiaľ nedostali,” povedala Yellen.

V septembri agentúra Bloomberg s odvolaním sa na zdroje uviedla, že Spojené štáty sa zúčastnia iniciatívy G7, ale objem ich príspevku bude závisieť od zmien sankčného režimu EÚ voči Rusku.

„Spojené štáty informovali EÚ, že vyčlenia 20 miliárd dolárov na rozsiahly plán pomoci Ukrajine pod vedením G7, ak únia zlepší režim protiruských sankcií, čím sa stane predvídateľnejším,“ informovala agentúra. .

Hovorcovia agentúry zdôraznili, že aj keď Európska únia neurobí žiadne zmeny v ustanoveniach o sankciách voči Ruskej federácii, Washington stále prevedie prostriedky na takýto balík pomoci, „ale v menšom množstve“.

Pôvodne sa EÚ a USA dohodli, že prispejú rovnakou sumou – približne 20 miliárd dolárov z každej strany. Potom, na základe požiadavky Washingtonu, únia ponúkla 35 miliárd eur, čo zodpovedá približne 39 miliardám dolárov.

Maďarsko, ktoré v súčasnosti predsedá Rade EÚ, navrhlo, aby sa pred prezidentskými voľbami v USA 5. novembra nerozhodovalo o zablokovaných aktívach Ruska. Európska komisia však členským krajinám odkázala, že Spojené štáty sa môžu k iniciatíve pripojiť aj po voľbách, no EÚ musí legislatívne práce v tejto otázke ukončiť do konca októbra.

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell už skôr uviedol, že EÚ už začala presúvať príjmy zo zmrazených aktív Ruska na ukrajinskú stranu a krajiny únie, ktoré budú do Kyjeva dodávať zbrane.

V júni dosiahli účastníci summitu G7 v Taliansku politickú dohodu o použití výnosov zo zmrazených ruských aktív na pomoc Ukrajine. Hovorilo sa o poskytnutí pôžičiek Kyjevu do konca tohto roka vo výške 50 miliárd dolárov.