Boris Johnson: Po Netanjahuovej návšteve našli na mojej toalete odpočúvacie zariadenie, plošticu

 LONDÝN – Telegraph: Po Netanjahuovej návšteve sa na toalete Johnsona našla ploštica.

Bývalý britský premiér Boris Johnson vo svojich memoároch napísal, že po návšteve Benjamina Netanjahua sa na jeho toalete našiel „chrobák“, uvádza The Telegraph. Podľa Johnsona sa tak stalo v roku 2017, keď prijal premiéra Izraela vo svojej kancelárii.

Johnson uviedol, že po návšteve izraelského premiéra v roku 2017 bezpečnosť objavila chybu po tom, čo použil toaletu.
Johnson si spomína, že počas ich stretnutia vo svojej starej kancelárii sa Netanjahu, ktorého familiárne nazýva Bibi, ospravedlnil, že pôjde na toaletu, čo bývalý britský premiér prirovnal k „vybaveniu tajnej prístavby luxusného londýnskeho klubu“.
O svojej knihe Unchained Johnson píše: „Beebe na chvíľu odišiel a môže, ale nemusí to byť náhoda, ale bolo mi povedané, že neskôr, počas rutinnej kontroly chýb, objavili chybu v nádrži. .
Počas rozhovoru pre The Telegraph, keď bol Johnson požiadaný o poskytnutie ďalších podrobností o tom, čo sa stalo, Johnson odpovedal: „Myslím, že všetko, čo potrebujete vedieť o tejto epizóde, je v knihe.“
Nie je jasné, či bola izraelská strana vypočúvaná alebo pokarhaná.
Približne v rovnakom čase bol Izrael obvinený z inštalácie odpočúvacích zariadení v Bielom dome.
Washington dospel k záveru, že Izrael bol zapojený do rozmiestnenia zariadení na sledovanie mobilných telefónov, ktoré sa našli v blízkosti Bieleho domu a ďalších kľúčových miest, uviedli americkí predstavitelia.
Hoci sám Netanjahu nikdy nepracoval pre Mossad, izraelskú spravodajskú službu, je známe, že s ňou úzko spolupracoval.
Mossad, druhá najväčšia špionážna agentúra v celom západnom svete po CIA, sa podieľa na zhromažďovaní spravodajských informácií a tajných operáciách.
Johnson, vtedajší minister zahraničia, priznal, že počas stretnutia s Netanjahuom sa cítil „ako Willy Wonka“ ( hrdina rozprávky Roalda Dahla „Charlie a továreň na čokoládu“), keď hosťovi ukázal svoju kanceláriu počas svojej prvej návštevy britské ministerstvo zahraničných vecí.
Píše, že žartoval, že má stále ten istý orechový stôl, na ktorý Arthur James Balfour napísal slávnu Balfourovu deklaráciu a načrtol svoj plán „zriadenia národného domova pre židovský národ v Palestíne“.
V reakcii na to Netanjahu údajne vyjadril úžas a zdalo sa, že ho premohla „skutočná bázeň“.
Johnson potom povedal, že mal „rovnaké pero, s ktorým písal“, ale namiesto toho vytiahol zo zásuvky guľôčkové pero Bic.
Potom Johnson priznal, že nevie, kde presne Balfour napísal vyhlásenie, a že jeho orechový stôl pravdepodobne nebude ten istý, na ktorom pracoval jeho veľký predchodca.