The Financial Times: Maďari sa snažia získať Talgo, španielskeho výrobcu vysokorýchlostných súprav vlakov

 MADRID / BUDAPEŠŤ – V Španielsku sa odohráva zaujímavý podnikateľský príbeh.

Informuje o ňom medzinárodný britský denník The Financial Times. Ide o firmu španielsku firmu Talgo vyrábajúcu vysokorýchlostné súpravy vlakov.

Zdá sa však, že 600 miliónová ponuka maďarského konzorcia súkromných investorov Ganz – a maďarskej štátnej firmy vyrábajúcej vagóny MáVag,  na kúpu španielskej firmy Talgo. Konzorcium narazilo na geopolitický problém. Španielska vláda totiž predaj zablokovala kvôli “akože” hrozbe pre národnú  bezpečnosť. Dôvodom tohto kroku majú byť veľmi blízke vzťahy Maďarska s Ruskom.

Talgo je rad vlakových súprav s pasívnym naklápaním vyrábaných španielskou spoločnosťou Talgo S.A.Väčšina z nich je schopná jazdy len so samostatným rušňom (Talgo 1 – 7), ale najnovšie typy (Talgo XXI, Talgo 250/S-130, Talgo 350/AVE S-102) sú už s nimi vyrábané. Niektoré typy majú meniteľný rozchod náprav.

Talgo 350.

Vetovanie dohody španielskou vládou maďarských investorov nahnevalo natoľko, že proti rozhodnutiu Madridu podajú žalobu, ktorá sa začne na španielskom najvyššom súde. Maďarskí investor hovoria, že španielska vláda odsunula slobodné podnikanie v Európe na vedľajšiu koľaj. Z celého príbehu je cítiť istý rusofóbny strach z Maďarska.

Na druhej strane Španielsko celkom bez rozpakov navyšuje import ruského  LNG, ktoré za prvých osem mesiacov tohto roka tvorilo až 34% celkového dovozu oproti roku 2023. Platby Španielska Rusku dosiahli v tomto období 1,4 miliardy eur. Ruské železnice si vysokorýchlostné vlaky kúpilo od nemeckej firmy Siemens. Železnica Moskva – Petrohrad je ruská najrýchlostnejšia železnica, ktorá prevádzkuje prevzaté vlaky Siemens Velaro s názvom Sapsan s maximálnou rýchlosťou 250 km/h. Premávka bola spustená 26. decembra 2009.

Španielom nevadia dobré vzťahy Uzbeckej rephlosubliky s Ruskou federáciou. Uzbekistan nie je pre nich bezpečnnostnou hrozbou.

Vysokorýchlostné železnice v Uzbekistane v súčasnosti pozostávajú zo 600 km tratí a služieb, ktoré využívajú zariadenia Talgo 250, označené značkou Afrosiyob prevádzkovateľa Uzbekistan Railways, na modernizovaných konvenčných tratiach. Všetky trate vysoko rýchlostnej železnice boli vybudované na modernizovaných tratiach s ruským rozchodom. Existujú aj ďalšie regionálne železnice.

Krajina má v súčasnosti dve rýchlostné trate:

Vysokorýchlostná železničná trať Taškent-Buchara. Úsek Taškent-Samarkand otvorený v roku 2011 s použitím vlakov schopných prevádzky rýchlostných železníc pri modernizácii trvá viac ako 2,5 hodiny, v roku 2013 trasa dlhá 344 km plnou komerčnou rýchlosťou trvá 2 hodiny a 8 minút.

Vedenie Uzbeckých železníc upozornilo na možnosť vybudovania špeciálnej elektrifikovanej trate z Taškentu do Samarkandu, čím by sa cesta skrátila na 1 hodinu a 20 minút.

Úsek Samarkand – Buchara otvorený v auguste 2016, predĺženie prvej trate, 256 km trvá 1 hodinu a 12 minút, alebo z Taškentu 3 hodiny a 20 minút.

Talgo v Uzbekej republike.