EÚ: Brusel hostí prvé stredoázijsko – európske kreatívne fórum, stretli sa dizajnéri a umelci

BRUSEL – Tento týždeň sa v hlavnom meste Belgicka  začalo prvé Stredoázijsko – Európske kreatívne fórum.

Podujatie, ktoré iniciovali dizajnéri a kreatívni profesionáli z piatich stredoázijských štátov, bolo tiež svedkom prezentácie projektu Almaty Jewelry Week, informuje tlačová agentúra Kazinform.

Celkom 12 dizajnérov zo všetkých piatich republík Strednej Ázie, vrátane Kazachstanu, sa zišlo na päť dní v Bruseli, aby predstavili svoje práce a projekty v Európskej službe pre vonkajšiu činnosť (diplomatická služba EÚ) a na Veľvyslanectve Turkménska v Belgicku.

Pred nami je výstava v Európskom parlamente a v múzeách v Bruseli a Antverpách.

Iniciátorka Stredoázijsko-európskeho kreatívneho fóra Elena Van Kharitonová hovorí, že zorganizovanie podujatia jej trvalo niekoľko mesiacov.

„Počas piatich dní sa účastníci ponoria do sveta kultúrnej diplomacie a medzinárodných kultúrnych vzťahov so zameraním na Strednú Áziu ako spoločný kreatívny región! Naši účastníci budú mať možnosť zoznámiť sa s hlavnými aspektmi zahraničnej politiky EÚ a víziou Európskeho parlamentu pre tento región! Kultúrna diplomacia si získava srdcia a mysle, zatiaľ čo medzinárodné kultúrne vzťahy sú spoločné akcie a konštruktívna spolupráca založená na vzájomnej spolupráci a záujmoch!

 

Na našom fóre sa naučíme, ako vyjednávať pomocou praktických prípadov a zručností, ako strategicky budovať spojenia v dnešnom rýchlo sa meniacom svete! Diplomatické schopnosti sú veľmi dôležité pre kreatívnych profesionálov, ktorí slúžia ako veľvyslanci svojich krajín a kultúr!“ hovorí Elena Van Kharitonová.

Do hlavného mesta Európskej únie prišiel aj Nurdos Aliaskarov, umelec a klenotník z Almaty.

Uviedol, že na dnešných podujatiach v Bruseli sa zúčastnili predstavitelia Kazachstanu, Kirgizska, Turkménska a Uzbekistanu.

Podľa jeho slov je projekt Almaty Jewelry Week dnes predstavený v Bruseli novou platformou v Strednej Ázii, ktorá pozýva účastníkov z celého sveta vrátane Európy. Platforma je povolaná rozvíjať a priťahovať nových účastníkov, a tak prispievať k vytvoreniu akejsi únie prostredníctvom umenia.

„Stane sa z toho medzinárodný projekt. Prostredníctvom umenia budeme môcť dosiahnuť mier a dobre žiť,“ zdôraznil.