ABECEDA EKONOMIKY A EKONÓMIE – firemná kybernetika

Podniková kybernetika je variantom ekonomickej a sociálnej kybernetiky , ktorá sa objavila koncom 80. rokov XX. storočia .

V podstate prístupom podnikovej kybernetiky je urobiť metódy a poznatky z kybernetiky použiteľné pre každodenný život spoločnosti na rozhraní inžinierskych, obchodných a spoločenských vied . Objektovú oblasť predstavujú vzorce správania a interakcie medzi systémami a subsystémami, ktoré sa objavujú v súvislosti s prácou firiem (tímy, oddelenia, závody, firmy, organizácie atď.).

Cieľom je aplikovať poznatky všeobecnej kybernetiky s ohľadom na funkčný popis dynamických systémov naprieč odbormi a poskytnúť tak všeobecné pravidlá pre riadenie a dizajn podnikov.

Na tento účel sa podniková kybernetika primárne zaoberá tými zastrešujúcimi podnikovými fenoménmi, ktoré sú v rámci jedného disciplínového prístupu (napr. inžinierstvo alebo ekonómia ) vnímané ako periférne problémy nachádzajúce sa na rozhraniach s inými disciplínami. V tomto smere nejde o nahradenie individuálneho disciplinárneho prístupu, ale skôr o využitie jeho detailného pohľadu a jeho dotvorenie celkovým pohľadom, ktorý zohľadňuje vzájomné súvislosti.

Firemnú kybernetiku možno teda definovať takto:

„Firemná kybernetika je aplikačne orientovaná a integratívna, t. j. transdisciplinárna vedecká disciplína, ktorá vníma spoločnosti a organizácie ako otvorené, sociálno-technické, ekonomické a rôznorodo prepojené systémy; Vďaka tomuto holistickému, systémovému prístupu sa metódy z rôznych disciplín, najmä z inžinierstva, ekonómie a spoločenských vied, používajú na opis a vysvetlenie pozorovaných javov, ako aj na odvodenie riadiacich a návrhových odporúčaní a kombinujú sa s kybernetickými metódami na vytvorenie integrovanej metódy. moduly.”

Syntegrácia  vyvinutá Staffordom Beerom  predstavuje aplikáciu znalostného networkingu v podnikoch v zmysle podnikovej kybernetiky. Beerova teória manažmentu označuje riadenie všetkých typov organizácií a inštitúcií v ziskovom i neziskovom sektore (. →  manažérska kybernetika).