Koncern U. S. Steel očakáva, že dohoda s firmou Nippon Steel sa uzavrie do konca roka 2024

PITTSBURG – Americký regulátor nedávno predĺžil preskúmanie tejto dohody o 90 dní.

American United States Steel Corp. poskytla silné finančné usmernenia na tretí štvrťrok a uviedla, že zostáva presvedčená, že získa potrebné schválenia na predaj japonskej spoločnosti Nippon Steel. Očakáva sa, že dohoda bude uzavretá do konca tohto roka, uviedla tlačová služba US Steel.

Spoločnosť Nippon Steel oznámila kúpu amerického konkurenta za 14,1 miliardy dolárov v decembri 2023. Proti dohode sú však súčasný americký prezident Joe Biden a obaja kandidáti na tento post v najbližších voľbách – Donald Trump a Kamala Harris . Zväz United Steelworkers zdieľa rovnaký názor.

US Steel očakáva za tretí štvrťrok upravený zisk v rozmedzí 44 centov až 48 centov na akciu. Analytici oslovení spoločnosťou FactSet predpovedajú v priemere 36 centov.

US Steel tiež uviedla, že plánuje spustiť Big River 2 (BR2), technologicky vyspelú plochú oceliareň v Arkansase, vo štvrtom štvrťroku 2024.

Akcie US Steel vo štvrtok vzrástli o viac ako 2 %. Trhová hodnota spoločnosti klesla od začiatku roka 2024 takmer o 23 % (na 8,3 miliardy USD), zatiaľ čo akciový index S&P 500 si pripísal približne 20 %.

Vladimír Bačišin

Vladimír Bačišin

Ekonóm, zaujímam sa o najnovšie teórie a výskumy doma a v zahraničí. Mám vlastnú firmu, ktorá sa zaoberá výskumami.