Globaltrans zaregistruje akcie na burze v Astane

ASTANA – Predstavenstvo Globaltrans Investment PLC na zasadnutí schválilo kótovanie GDR spoločnosti na medzinárodnú burzu Astana a dobrovoľné vyradenie GDR z Londýnskej burzy, Moskovskej burzy a Petrohradskej burzy, informovala spoločnosť .

„Vyššie uvedené rozhodnutia boli prijaté na pozadí pokračujúcich významných regulačných obmedzení,“ vysvetľuje Globaltrans a poznamenáva, že obchodovanie s GDR spoločnosti na Londýnskej burze cenných papierov bolo pozastavené od 3. marca 2022. „Neexistujú žiadne predpoklady na možné obnovenie obchodovanie v dohľadnej budúcnosti.“

Okrem toho v dôsledku pokračujúcich zahraničných obmedzení na ruskú finančnú infraštruktúru sú držitelia Vkladových potvrdeniek prijatých na obchodovanie na burze v Moskve a Petrohrade a účtovaných v Národnom zúčtovacom depozitári (NSD) a PJSC SPB Bank v súčasnosti zbavení možnosti predať svoje firemné práva.

Očakáva sa, že burza Astana sa po vyradení z burzy v Londýne, Moskve a Petrohrade stane jedinou obchodnou platformou pre GDR spoločnosti. Načasovanie získania kótovania v Kazachstane určí manažment Globaltrans predpísaným spôsobom a bude závisieť od trhových podmienok, vybavenia potrebných formalít a iných faktorov, uvádza sa vo vyhlásení.

V súvislosti s navrhovaným kótovaním na burze Astana sa neočakáva, že spoločnosť vydá nové akcie ani Vkladové potvrdenky.

V súvislosti s vyradením a prechodom na jednotnú kótáciu na burze Astana bude ponuka na odkúpenie Vkladových potvrdeniek adresovaná akcionárom vlastniacim Vkladové potvrdenia prostredníctvom NSD a SPB Bank iniciovaná priamou alebo nepriamou dcérskou spoločnosťou spoločnosti vo forme odporúčania. ponuka na odkúpenie Vkladových potvrdeniek vo výške nepresahujúcej počet takýchto Vkladových potvrdeniek v obehu za cenu 520 rubľov. na akciu, podlieha schváleniu na mimoriadnom zhromaždení akcionárov 30. septembra.

„Spoločnosť verí, že ponuka tendra poskytne akcionárom, ktorých Vkladové potvrdenia sú momentálne zamknuté v infraštruktúre burzy v Moskve a Petrohrade, príležitosť speňažiť svoje investície v Globaltrans, a to aj napriek existujúcim obmedzeniam finančnej infraštruktúry,“ uvádza sa vo vyhlásení. .

Globaltrans sa špecializuje na železničnú prepravu hromadného a tekutého nákladu. Spoločnosť bola založená v roku 2004 skupinou rovnako zmýšľajúcich podnikateľov, ktorí zjednotili svoje podnikanie v oblasti nákladnej železničnej dopravy pod jednu značku Globaltrans. Celková flotila Globaltransu k 30. júnu 2024 bola 64,5 tisíc jednotiek koľajových vozidiel, 94 % z celkovej flotily je vo vlastníctve.

Hlavnými akcionármi Globaltrans sú investičná spoločnosť Aqniet Capital LLP (Kazachstan), ktorej beneficientom je podnikateľ Kairat Itemgenov (26,7 % akcií) a Marigold Investments Ltd (11,5 % akcií), jej beneficientom je spoluzakladateľ Globaltrans Andrey Filatov. Voľný pohyb akcií má podiel je 55,7 %.