Goldman Sachs sa domnieva, že cyklus globálneho znižovania sadzieb je pre americký dolár priaznivý

NEW YORK – Synchronizované kroky centrálnych bánk prispievajú k posilňovaniu dolára. Analýza zahŕňa cykly uvoľňovania menovej politiky a dolár od roku 1995.

FIG.1

Takéto synchronizované cykly znižovania sadzieb sa totiž zvyčajne spájajú s posilnením dolára, napísala v poznámke pre klientov Isabella Rosenbergová, menová analytička Goldman Sachs. Tento záver založila na analýze znižovania úrokových sadzieb od roku 1995 a na úrovni koordinácie politík vyspelých krajín.

“Ak by väčšina centrálnych bánk znížila sadzby v rovnakom čase, očakávali by sme, že to obmedzí rozsah, v akom by uvoľnenie MPC zo strany Fedu ovplyvnilo dolár,” napísala. “Hoci trh oceňuje rýchlejší holubičí obrat Fedu, stále sa domnievame, že ostatné centrálne banky uvoľnia politiku viac, ak im Fed poskytne priestor.”

Očakáva sa, že Fed na budúci týždeň prvýkrát zníži sadzby a pripojí sa tak k Európskej centrálnej banke, Bank of England a ďalším krajinám, ktoré už pristúpili k uvoľneniu politiky.

Dolár bol v poslednom období pod tlakom, keďže obchodníci sa pripravujú na prvý krok Fed-u, ktorý by teoreticky mal utlmiť dopyt po mene tým, že investorov bude menej motivovať k nákupu amerického dlhu.

Rosenberg uviedol, že podobnú dynamiku sme zaznamenali, keď Fed nebol zosynchronizovaný s inými významnými centrálnymi bankami, čo zvyčajne viedlo k oslabeniu dolára alebo jeho poklesu. V tomto prípade však sadzby v USA zostávajú relatívne vysoké a nižšie sadzby v iných krajinách odstraňujú motiváciu predávať dolár na nákup aktív inde. Takéto koordinované globálne znižovanie sadzieb môže tiež signalizovať obavy o hospodársky rast, čo vzhľadom na jeho štatút bezpečného prístavu pomáha posilňovať dolár.