Čínske štátne banky „hromadne“ zastavujú operácie s Ruskou federáciou, platby meškajú

MOSKVA – PEKING – Platobné problémy Ruska s čínskymi partnermi sa v auguste zintenzívnili.

Niektoré ruské spoločnosti čelia rastúcim oneskoreniam a zvyšujúcim sa nákladom na platby s obchodnými partnermi v Číne, vďaka čomu zostávajú obchody v hodnote desiatok miliárd jüanov vo vzduchoprádne, uviedli pre Reuters ruské zdroje s priamou znalosťou problému.

Ruské spoločnosti a predstavitelia poukazovali na meškanie transakcií už niekoľko mesiacov po tom, čo čínske banky sprísnili požiadavky po hrozbách Západu uvaliť dodatočné sankcie na dohody s Ruskom. Problém sa tento mesiac zhoršil, uviedli zdroje.

Čínske štátne banky “hromadne” prerušujú obchody s Ruskom a platby vo výške miliárd jüanov meškajú, uviedol pre Reuters zdroj blízky vláde, ktorý hovoril pod podmienkou zachovania anonymity.

Čína je najväčším obchodným partnerom Ruska, v minulom roku predstavovala tretinu ruského zahraničného obchodu a dodáva tovar, ako sú životne dôležité priemyselné zariadenia a spotrebný tovar, ktorý Rusku pomáha odolávať západným sankciám. Je to tiež lukratívny trh pre mnohé ruské exporty, na ktoré sa Čína spolieha, od ropy a plynu až po poľnohospodárske produkty.

Po tom, čo ministerstvo financií USA v júni pohrozilo uvalením dodatočných sankcií na banky v Číne a ďalších krajinách za transakcie s Ruskom, čínske banky sa stali veľmi prísnymi, pokiaľ ide o transakcie, hovorí zdroj z jednej z popredných ruských platforiem elektronického obchodu. Predáva široký sortiment spotrebného tovaru dovážaného z Číny.

Podľa partnera bolo jedným z fungujúcich riešení nákup zlata, jeho preprava do Hongkongu a jeho predaj tam, pričom hotovosť bola uložená na miestny bankový účet.

Zdroje agentúre Reuters uviedli, že niektoré ruské spoločnosti využívajú reťazce sprostredkovateľov v tretích krajinách na vykonávanie svojich operácií a obchádzanie regulačných kontrol čínskych bánk. V dôsledku toho sa náklady na spracovanie transakcií zvýšili na 6 % z hodnoty transakcie, pričom v minulosti boli takmer nulové.

Zdroje hovorili pod podmienkou anonymity vzhľadom na citlivosť veci.

Bilaterálne dohody pre veľké spoločnosti, ako sú ruskí vývozcovia komodít a čínski vývozcovia životne dôležitých technológií, stále fungujú dobre, zatiaľ čo menšie spoločnosti predávajúce spotrebný tovar majú problémy, uviedli zdroje pre agentúru Reuters.

Ruskí exportéri nemajú problémy s prijímaním platieb za tovar dovážaný do Číny, ako je ropa alebo obilie, uviedol pre agentúru Reuters ďalší zdroj blízky ruskej vláde.

Bilaterálny obchod medzi Ruskom a Čínou vzrástol v prvom polroku 2024 o 1,6 % na 137 miliárd USD, podľa oficiálnych čínskych colných údajov, po tom, čo v roku 2023 dosiahol rekordnú výšku 240 miliárd USD.

Ruský dovoz z Číny klesol o viac ako 1 % na 62 miliárd USD v januári až júli 2024 v dôsledku platobných problémov, podľa čínskych oficiálnych údajov.

Centrálna banka Ruska predpovedá, že tento rok sa celkový objem dovozu z celého sveta zníži o 3 %.

Ruský dovoz z Číny klesol o viac ako 1 % na 62 miliárd USD v januári až júli 2024 v dôsledku platobných problémov, podľa čínskych oficiálnych údajov.

Centrálna banka Ruska predpovedá, že tento rok sa celkový objem dovozu z celého sveta zníži o 3 %.ters

(S využitím materiálov agentúry Thompson Reuters)