ABECEDA EKONOMIKY A EKONÓMIE- prehriatie

Ekonomické prehriatie  je situácia, v ktorej sa tempo ekonomického rastu stáva explozívne nekontrolovateľným a po pohltení všetkých zdrojov súkromného a verejného sektora sa blíži k bodu, za ktorým sa vyčerpáva ďalší udržateľný rast a začína sa recesia.

Ekonomické prehriatie je skutočnou hrozbou pre krajiny s nestabilnou, rozvíjajúcou sa ekonomikou , ako aj pre vysoko špecializované regióny (krajiny Latinskej Ameriky), najmä v prípadoch, keď rast HDP dosahuje 8-12% ročne počas 2-3 rokov po sebe.

Prehrievaniu predchádza nadmerné financovanie ekonomického rastu, preúverovanie, nadmerné investovanie verejných prostriedkov do ekonomiky, deficit štátneho rozpočtu a inflácia dosahujú alarmujúce rozmery a hodnota salda zahraničného obchodu sa čoraz viac dostáva do mínusu alebo klesá. ostro. Ekonomické subjekty cítiace blížiacu sa recesiu radšej investujú do reálneho sektora ekonomiky  – napríklad do nehnuteľností, pred finančnými nástrojmi (dlhopisy, akcie a pod.). Väčšina priemyselných podnikov v tom čase takmer úplne vyčerpala svoje zdroje (ľudské, výskumné, priestorové) a pracuje na hranici svojich možností (ľudia pracujú na dve zmeny, priestory sa využívajú na iné účely atď.)

Medzi symptómami mnohí finančníci opäť zdôrazňujú reinvestície do ekonomických aktív ( tovary a zariadenia, službykapitál ), spôsobené nízkou cenou požičaných peňazí ( úrokové sadzby centrálnej banky ), alebo vysokým spotrebiteľským dopytom, či podmienkami na medzinárodnom trhu (cenové podmienky) , alebo špekulatívny boom , spôsobený novými investičnými príležitosťami v ekonomike alebo jednotlivých odvetviach ( dot-com boom v rokoch 1999-2000 ). Prehrievanie ekonomiky môže byť sprevádzané infláciou (rast cien) aj  defláciou  (pokles cien), v závislosti od menovej politiky centrálnej banky (štátna emisná banka). Zvyčajne je sprevádzaná vysokými (oveľa nadpriemernými) mierami ekonomického rastu, rastom na komoditných a akciových (trhoch cenných papierov) trhov a nevyhnutne miernou alebo nízkou cenou úverových peňazí.

Prehrievanie celej ekonomiky je spôsobené nadmerným vplyvom štátu prostredníctvom centrálnej banky na úverový trh. Plánovanie menovej politiky zo strany štátu na voľnom trhu nemôže reflektovať potreby a trendy ekonomického vývoja, čo vedie k reinvestícii kapitálu u podnikateľov so zameraním na úrokové sadzby bánk a k nadmernej spotrebe u jednotlivcov so zameraním aj na úrokové sadzby úverov.

Prehrievanie ekonomiky je spojené s hospodárskou recesiou, nezamestnanosťou a poklesom životnej úrovne obyvateľstva.

Spôsoby, ako zabrániť ekonomickému prehriatiu. Zvýšenie daní a diskontnej sadzby centrálnej banky . Prehrievanie ekonomiky je často nevyhnutným dôsledkom cyklického charakteru ekonomického vývoja. V súlade s tým, aby sa zabránilo prehriatiu ekonomiky, vláda a centrálna banka by mali zaviesť proticyklické opatrenia (zabránenie inflácii cenových bublín na akciovom a realitnom trhu, riadenie menovej ponuky atď.).