Ruský oceliarsky priemysel vykazuje rastúce príjmy uprostred globálneho poklesu priemyslu: vojnová ekonomika zvyšuje dopyt

MOSKVA – Bloomberg: Ruský oceliarsky priemysel rastie uprostred globálnej recesie.

Ruský oceliarsky priemysel rastie uprostred globálneho poklesu v odvetví, informuje agentúra Bloomberg. Ceny ocele v krajine tento rok vzrástli o 5-20 %. Dopyt po kove vzrástol počas vojenského konfliktu, čo stimulovalo bytovú výstavbu a infraštruktúrne projekty.

Napriek globálnemu poklesu na trhu s oceľou spôsobenému slabým dopytom z Číny, vojnová ekonomika Vladimíra Putina urobila z Ruska výraznú výnimku. Konflikt s Ukrajinou oživuje ruskú ekonomiku, oživuje bytovú výstavbu a zvyšuje výdavky na infraštruktúru. Podporuje to domáci oceliarsky priemysel v čase, keď trh s oceľou v Európe a USA trpí prílevom exportu z Číny, najväčšieho spotrebiteľa a výrobcu ocele na svete.

Ceny ruskej ocele v roku 2023 vzrástli o 5 – 20 % a dopyt v prvej polovici roka vzrástol podľa analytikov BCS o takmer 6 %. Medzitým ArcelorMittal, najväčší svetový výrobca ocele mimo Číny, začiatkom tohto mesiaca uviedol, že globálny trh je „nestály“ a ceny v Európe a USA sú pod hraničnými nákladmi.

Izolovaná ruská ekonomika a jeho najväčšie oceliarske spoločnosti, z ktorých mnohé sú pod sankciami Západu, boli relatívne chránené pred medzinárodnými obchodnými tokmi. Zatiaľ čo zisky ArcelorMittal v prvej polovici roka klesali, ruskí výrobcovia ocele ako PJSC Severstal a PJSC Magnitogorsk Iron and Steel Works (MMK) zaznamenali rast tržieb.
„Ruský trh s oceľou už nie je silne prepojený s tým globálnym, takže jeho reakcia na vonkajšie zmeny je utlmená,“ povedal zástupca spoločnosti Severstal, ktorú vlastní miliardár Alexej Mordašov. Hlavným ťahúňom rastu zostáva domáce stavebníctvo, ktoré v tomto roku vďaka bytovej výstavbe vzrástlo o 3 %.
Len v prvej polovici roka bola v Moskve dokončená výstavba približne dvoch miliónov štvorcových metrov bytov a tiež mnoho nových ciest. Mesto tiež plánuje začať s výstavbou 12 nových staníc metra a dokončuje výstavbu Národného vesmírneho centra.
Izolácia Ruska bola výhodou pre oceliarsky priemysel, ktorý je do značnej miery uzavretý pre západné trhy. Zatiaľ čo domáce ceny ocele vzrástli, celosvetové sadzby za výstuže používané v stavebníctve dosiahli niekoľkoročné minimá.
Severstaľ vykázal za prvý polrok nárast zisku pred úrokmi, zdanením, odpismi a amortizáciou o 6 %, pričom výnosy vzrástli o viac ako 20 %. Podobne pozitívne výsledky vykázali aj železiarne a oceliarne Magnitogorsk. Jediný veľký ruský výrobca ocele, ktorý nepodliehal sankciám USA ani Európskej únie, PJSC Novolipetsk Iron and Steel Works (NLMK), podľa BCS, zostáva najzraniteľnejší voči oslabeniu globálneho trhu, keďže naďalej predáva výrobky do Európy.
Ruský oceliarsky sektor vo všeobecnosti nie je imúnny voči globálnym trendom. A krajina čelí tlaku na vyrovnanie si účtov s Čínou a ďalšími obchodnými partnermi po tom, čo Spojené štáty v júni rozšírili rozsah sekundárnych sankcií voči zahraničným bankám. Ekonomiku by mohlo schladiť aj zvyšovanie úrokových sadzieb.
“Spotreba ocele sa môže spomaliť, keďže menová politika centrálnej banky zostáva prísna,” uviedol BCS.