ABECEDA EKONOMIKY A EKONÓMIE – UNTCAD

Konferencia Spojených národov pre obchod a rozvoj anglicky United Nations Conference on Trade and Development, skratka UNCTAD, je jedna z organizácií systému OSN.

Ustanovená bola v roku 1963 Valným zhromaždením OSN. Plní otázky hospodárskej a obchodnej spolupráce. V súčasnosti je počet jej členov 191 a ich sídlo je Ženeva v Švajčiarsku.

Programy UNCTAD sú zamerané na rozvoj obchodu, obchodnú a colnú politiku, surovinovú politiku a rozmach rozvojových krajín a ich ekonomickú integráciu.

Hlavným cieľom UNCTAD je formulovať politiky týkajúce sa všetkých aspektov rozvoja vrátane obchodu, pomoci, dopravy, financií a technológie. Bol vytvorený v reakcii na obavy rozvojových krajín, že existujúce medzinárodné inštitúcie ako GATT (odkedy ju nahradila Svetová obchodná organizácia ), Medzinárodný menový fond (MMF) a Svetová banka neboli riadne organizované na riešenie konkrétnych problémov rozvojových krajín. ; UNCTAD by poskytla fórum, kde by rozvojové krajiny mohli diskutovať a riešiť problémy súvisiace s ich hospodárskym rozvojom.