Najväčšia energetická firma USA Exxon Mobil v druhom štvrťroku zvýšil čistý zisk o 17 percent

NEW YORK – Najväčšia americká ropná a plynárenská spoločnosť Exxon Mobil zvýšila svoj čistý zisk v druhom štvrťroku 2024 o 17 % a upravený údaj a tržby prekonali očakávania trhu.

Čistý zisk v období apríl až jún bol 9,24 miliardy USD alebo 2,14 USD na akciu v porovnaní so 7,88 miliardy USD alebo 1,94 USD na akciu v rovnakom období minulého roka, uviedla spoločnosť v tlačovej správe. Príspevok kúpenej spoločnosti Pioneer Natural Resources Co. zisk podľa výsledkov za máj až jún (prvé dva mesiace po uzavretí obchodu) predstavoval približne 500 miliónov dolárov.

Upravená hodnota bola tiež 2,14 USD na akciu.

Konsenzuálna predpoveď FactSet bola 2,02 USD na akciu bez jednorazových faktorov.

Štvrťročné tržby vzrástli o 12 % na 93,06 miliardy USD a prekonali odhady trhu 90,09 miliardy USD.

Produkcia uhľovodíkov Exxon Mobil v druhom štvrťroku vzrástla na 4,358 milióna barelov ropného ekvivalentu za deň (boe/d), z 3,608 milióna barelov/d. o rok skôr a 3,784 milióna boe/d. v prvom štvrťroku.

Zisk v upstream segmente (prieskum a ťažba ropy a plynu) v apríli až júni vzrástol na 7,07 miliardy USD zo 4,58 miliardy USD v druhom štvrťroku minulého roka. V segmente rafinácie klesol zisk na 946 miliónov USD z 2,31 miliardy USD.

Kapitálové výdavky Exxon Mobil v druhom štvrťroku dosiahli 7 miliárd USD. Za celý aktuálny rok ich spoločnosť plánuje na 28 miliárd USD oproti pôvodne očakávaným 23-25 ​​miliardám USD, nová hodnota zahŕňa približne 3 miliardy USD vo forme investícií od Pioneeru. .

V poslednom štvrťroku spoločnosť Exxon Mobil vrátila akcionárom 9,5 miliardy dolárov, a to aj prostredníctvom spätného odkúpenia akcií vo výške 5,2 miliardy dolárov. Na základe výsledkov za posledný štvrťrok vyplatí dividendu 0,95 dolára na akciu.

Akcie Exxon Mobil v piatok v obchodovaní pred trhom vzrástli o 0,7 %.

Vladimír Bačišin

Vladimír Bačišin

Ekonóm, zaujímam sa o najnovšie teórie a výskumy doma a v zahraničí. Mám vlastnú firmu, ktorá sa zaoberá výskumami.