Čo deň dal: Bank of Japan mení úrokové sadzby, teraz čakáme na rozhodnutie Fedu o úrokoch

TOKIO /NEW YORK  – Dnes  sa sústredíme na zásadné udalosti, ktoré momentálne ovplyvňujú globálnu ekonomiku.

Začiatok stretnutí významných centrálnych bánk, vrátane Federálneho rezervného systému a Bank of Japan, je v centre záujmu, rovnako ako výsledky firiem po celom svete. Sledujte, aký vplyv môžu mať tieto faktory na hospodárske podmienky a investičné možnosti.

Zatiaľ čo centrálne banky prijímajú svoje opatrenia, firmy pokračujú v oznamovaní štvrťročných výsledkov, vrátane spoločností ako Microsoft, AMD, Samsung Electronics a Adidas. Dnešný komentár vám ponúkne pohľad na trhové reakcie na tieto udalosti.

Absolútna správa

Kým sa v Spojených štátoch čaká na uzatvorenie zasadnutia Fedu, investori sa sústredili na štvrťročné výsledky technologických spoločností. Akcie Microsoftu klesli o viac ako 2 %, hoci spoločnosť prekonala predikcie analytikov ohľadom zisku na akciu, ale predaj z cloudu zaostal za očakávaniami. Naopak, akcie AMD vzrástli o viac ako 9 % po zverejnení výsledkov za druhý štvrťrok, keď firma vykázala silné tržby a zároveň zvýšila svoj budúci výhľad na 6,7 miliardy USD. Hlavné indexy sa otvorili v zelených číslach, S&P 500 narástol o 1,27 %, Nasdaq Composite o 2,05 % a Dow Jones Industrial Average o 0,06 %. V Ázii bola v centru pozornosti Bank of Japan, ktorá nečakane zvýšila úrokové sadzby a naznačila odhodlanie ukončiť masívne menové stimuly. Tieto kroky nasledovali po zlepšení japonskej inflácie za posledné dva mesiace. Miestny index Nikkei 225 si počas obchodného dňa polepšil o 1,59 %, kým širší TOPIX o 1,45 %.

Na druhej strane, v Číne v júni klesla činnosť tovární zrýchleným tempom, avšak index CSI 300 si pripísal 2,16 % vďaka silnému sektoru nehnuteľností a zdravotnej starostlivosti. Rovnako aj hongkonský Hang Seng rástol o 2,01 %, pričom akcie HSBC sa zvýšili o 3 % po oznámení programu spätného odkúpenia akcií vo výške 3 miliardy USD a zisku pred zdanením, ktorý prekonal odhady ekonómov. Kórejský Kospi vzrástol o 1,19 %, keď významná spoločnosť v rámci indexu, Samsung Electronics, zaznamenala rast o 3,58 % po oznámení medziročného nárastu zisku o ohromných 1 458,2 %. Pozitívny vývoj bol pozorovaný aj v Európe, kde širokospektrálny Stoxx 600 o 15:30 SELČ dosahoval viac ako 0,5 %-tný nárast po tom, čo sa v eurozóne vykázala zvýšená miera inflácie. V technologickom sektore dominovala spoločnosť ASML, ktorá si pripísala 7 % po správe, že USA by mohli oslobodiť krajiny ako Japonsko, Holandsko a Južná Kórea od nových obmedzení vývozu čipov do Číny. S nárastom sa predstavil aj výrobca športového oblečenia Adidas, ktorému sa zvýšili európske tržby o 19 %.

Makroekonomické údaje a správy

USA:

V stredu klesli výnosy amerických štátnych dlhopisov pred rozhodnutím Fedu o úrokových sadzbách. Konkrétne výnos 10-ročných dlhopisov sa znížil na 4,122 %, zatiaľ čo výnos 2-ročných na 4,342 %. Poklesy nastali po správe ADP o spomalení rastu pracovných miest a miezd v júli, najnižších od júla 2021.

ADP oslavuje 75 rokov na čele inovácií v USA a ostatnom svete v oblasti miezd a ľudských zdrojov.

Investori očakávajú, že Fed udrží sadzby na úrovni 5,25 % až 5,5 %, a zároveň sa zvažuje ich zníženie v septembri. Ministerstvo práce tiež oznámilo pokles voľných pracovných miest na 8,18 milióna, čo je najnižšia hodnota za takmer 11 rokov.

Ázia:

Japonská centrálna banka prekvapivo zvýšila referenčnú sadzbu na 0,25 % a znížila objem mesačných nákupov vládnych dlhopisov na 3 bilióny JPY z 6 biliónov JPY. Inflácia pre fiškálny rok 2024 bola upravená na 2,5 %, pričom výhľad na rok 2025 sa zvýšil na 2,1 %.

Projekcia rastu HDP pre rok 2024 bola znížená na 0,6 %. Spotrebiteľská dôvera v Japonsku sa v júli zvýšila na 36,7, čo je najvyššia hodnota za posledné tri mesiace. V júni taktiež došlo k druhému po sebe idúcemu poklesu začatia výstavby bytov o 6,7 % a stavebné zákazky sa medziročne znížili o 19,7 %.

Európa:

V júli vzrástla inflácia v eurozóne na 2,6 %, čo prekonalo očakávania 2,5 %. Jadrová inflácia dosiahla 2,9 %. V Poľsku sa inflácia zvýšila na 4,2 %, čo predstavuje najvyššiu hodnotu za posledných sedem mesiacov, najmä kvôli nárastu nákladov na energie. V Nemecku a Francúzsku inflácia dosiahla 2,6 %, kým vo Francúzsku to bolo hlavne kvôli rastúcim nákladom na energiu. HDP eurozóny vzrástlo o 0,3 % v druhom štvrťroku, čím prekonalo očakávania 0,2 %, aj keď Nemecko hlásilo pokles o 0,1 %. Napriek vyššej inflácii sa neočakáva zmena úrokových sadzieb ECB, ale predpokladá sa možné zníženie v septembri.

David Matulay, Dealing Desk

CAPITAL MARKETS, o.c.p., a.s., prevádzkovateľ platformy MNYMAN.EU.