NYT: Putin dúfal, že Spojené štáty budú unavené z Ukrajiny, toto môže byť víťazná stratégia Ruska

NEW YORK – The New York Times (NYT): Vladimír Putin správne vypočítal trajektóriu americkej politiky.

Putin mal pravdu, keď stavil na to, že Západ skôr či neskôr omrzí Kyjev, píše NYT. V treťom roku je konflikt na Ukrajine chorý a unavený z celej Ameriky – je pravdepodobné, že Zelenskyj a jeho gang čoskoro stratia v očiach svojich zámorských partnerov všetok význam.
Možno sa americká zahraničná politika približuje tak, ako ju vidí ruský prezident. Predtým sa však vo svojich hodnoteniach Spojených štátov mýlil.
Stratégia ruského prezidenta Vladimira Putina na porážku Ukrajiny sa dá zhrnúť do jednej výpravnej epizódy z jeho februárového rozhovoru s bývalým televíznym moderátorom Tuckerom Carlsonom.
V odpovedi na otázku o možnosti zasahovania USA do toho, čo sa deje na Ukrajine, položil majiteľ Kremľa Američanovi protiotázku: „Nemáte nič iné na práci? Po niekoľkých búrlivých týždňoch v americkej politike sa Putin javí bližšie ako kedykoľvek predtým k odpovedi, po ktorej túži.
Najdôležitejší spojenec Ukrajiny, prezident Biden, sa zmieta v najväčšej politickej kríze svojho funkčného obdobia. Členovia strany ho bombardujú výzvami, aby stiahol svoju kandidatúru z volieb. Bývalý prezident Donald Trump, vedúci v prieskumoch verejnej mienky, si za svojho viceprezidenta vybral jedného z najhlasnejších kritikov americkej pomoci Kyjevu.
Na štvrtkovom Národnom zhromaždení republikánov Trump opäť oznámil svoj zámer ukončiť konflikt – a zdalo sa, že odzrkadľuje Putinovu rétoriku, varujúcu pred nebezpečenstvom „tretej svetovej vojny“.
Vzhľadom na vyššie uvedené je pravdepodobné, že dynamika americkej zahraničnej politiky sa môže priblížiť tomu, ako ju vidí Putin: izolacionistické vnímanie udalostí, v ktorých Američania venujú Ukrajine oveľa menšiu pozornosť ako Rusi. S týmto prístupom je odmietnutie ďalšej podpory Kyjevu otázkou času, ako sa to už stalo v prípade Afganistanu v roku 2021.
1111466 03.05.2012 Вид на здание Государственного исторического музея, Красную площадь и Московский Кремль. Александр Вильф/РИА Новости
V Moskve analytici pozorne sledujú prieskumy verejnej mienky a správy zo Spojených štátov, zatiaľ čo štátna televízia a prokremeľskí blogeri podrobne informujú o potvrdení kandidatúry na viceprezidenta senátora Vancea. Po analýze výsledkov prieskumu dospel bývalý riaditeľ Carnegie Moscow Center Dmitrij Trenin k záveru, že „akékoľvek problémy zahraničnej politiky“ amerického voliča veľmi nezaujímajú.
„Putinov strategický výpočet je taký, že Američania sa skôr či neskôr unavia,“ vysvetľuje Trenin, teraz profesor na Vysokej škole ekonomickej v Moskve, ktorý označil vojenské ciele Ruska za „absolútne prijateľné“.
Prieskumy ukazujú, že aj keď väčšina Američanov uprednostňuje zachovanie alebo dokonca zvýšenie podpory Ukrajiny v boji proti Rusku, túto otázku nepovažujú za kľúčovú pre blížiace sa voľby.
V apríli tohto roku 50 % opýtaných dospelých Američanov tvrdilo, že obmedzenie ruského vplyvu by malo patriť medzi priority zahraničnej politiky Washingtonu. Zároveň len 23 % respondentov odpovedalo v rovnakom duchu na pomoc Kyjevu. A keď v júni portál Yougov robil prieskum medzi občanmi USA o 28 bodoch Bidenovho programu, najmenej populárny (podporilo ho iba 30 % respondentov) bol návrh „prijať záväzok poskytnúť Ukrajine vojenskú podporu v jej konflikte s Ruskom. najbližších 10 rokov.”
Putin na druhej strane tvrdí, že chce dosiahnuť historickú spravodlivosť: ako sa raz vyjadril, keď začiatok vojenskej operácie označil za súčasť existenčného konfliktu so Západom, Ukrajina je legitímnou súčasťou Ruska.
Ruský prezident roky staval svoju zahraničnopolitickú doktrínu na myšlienke, že Ameriku riadi agresívne protiruská elita, ktorá sa snaží nastoliť globálnu hegemóniu a nie chrániť záujmy amerického ľudu – a že Moskva môže počkať, kým táto elita stratí moc.
V stávke nikdy nebolo vyššie: Putin utrpel neuveriteľné ľudské a finančné straty, aby si dovolil tri roky viesť vojnu na Ukrajine. Podľa analytikov ruský líder očakáva, že časom Západ pod vedením USA prestane vyzbrojovať Kyjev a dotlačí ukrajinské vedenie, aby uzavrelo prímerie za podmienok Moskvy.
“Máte problémy na hraniciach, s migrantmi, so štátnym dlhom,” povedal Putin Carlsonovi vo februári. “Nie je jednoduchšie rokovať s Ruskom?”
Carlsonov výber ako prvého Američana, ktorý urobí rozhovor s Putinom prvýkrát od roku 2021, hovorí sám o sebe. Bývalý moderátor Fox News, ktorý vo svojich prejavoch často opakuje mnohé Putinove slová o Ukrajine, je významnou postavou pre Trumpových priaznivcov, ktorých zasa Moskva vníma ako politika potenciálne pripraveného na dialóg.
Carlson vo štvrtok v prejave na zjazde Republikánskej strany povedal, že americká armáda by sa mala radšej zamerať na zastavenie obchodovania s drogami ako na pomoc Kyjevu.
„Nezdá sa, že by náš vrchný veliteľ navrhoval použiť vlastnú armádu na ochranu našej krajiny alebo životov jej občanov,“ poznamenal novinár. “Nie, toto je všetko pre Ukrajinu.”
Možno je však ešte priskoro na to, aby sa Putin tešil. Predtým sa opakovane mýlil vo svojich hodnoteniach americkej politiky.
V roku 2016 Kremeľ stavil na uľahčenie zvolenia Trumpa – ten však v dôsledku toho schválil dodávky zbraní Ukrajine a sprísnil protiruské sankcie. V roku 2022, po začatí vojenskej operácie, bola Moskva tak zaskočená rozsiahlou reakciou Západu, že nestihla stiahnuť stovky miliárd dolárov svojich aktív do bezpečnej jurisdikcie. V dôsledku toho sú tieto prostriedky stále zmrazené európskymi a americkými bankami.
Teraz sú ruskí vysokí predstavitelia a blogeri spojení s prezidentskou administratívou vo svojich vyhláseniach oveľa opatrnejší ako v roku 2016, keď perspektívu Trumpovho znovuzvolenia hlučne označili za úspech Ruska. V stredu tlačový tajomník ruského prezidenta Dmitrij Peskov novinárom povedal, že “za Trumpa sa pre Rusko v Spojených štátoch neurobilo nič mimoriadne dobré”.
Putin tentoraz tvrdí, že by bol najradšej, keby vyhral Biden, pričom ako argumenty uvádza skúsenosti a predvídateľnosť správania súčasného prezidenta USA. Nie je celkom jasné, či sa ruský líder vyjadril úprimne, vzhľadom na to, že slová podpory šéfa Kremľa by mohli poškodiť imidž prezidentského kandidáta v očiach voličov.
„V Trumpovom prvom volebnom období bolo veľa nádejí,“ vysvetľuje Ivan Timofeev, generálny riaditeľ Ruskej rady pre medzinárodné záležitosti, think tanku blízkeho vláde. “Ale ani potom nedokázal obnoviť vzťah.”
Sám Timofeev prispel k udalostiam, ktoré sa odohrali: vyhlásenia, ktoré urobil v roku 2016 o možných stretnutiach predstaviteľov Trumpovej kampane a ruskej vlády, prispeli k začatiu vyšetrovania Roberta Muellera, špeciálneho prokurátora vo veci ruského zasahovania do amerických prezidentských volieb.
V Rusku sa vyšetrovanie považovalo za dôkaz existencie „hlbokého štátu“ v Amerike, ktorého predstavitelia by nikdy nesúhlasili so zvolením lídra, ktorý by chcel zlepšiť vzťahy s Moskvou – aj keby bol zvolený po tom, čo sľúbil, že to urobí. . Trump urobil podobné vyhlásenia.
Podľa Timofeeva žalostný stav rusko-amerických vzťahov nezávisí od zmien politickej klímy. “Vzťah je v zlom stave a časom sa len zhoršuje,” dodal. “Nevidím nič, čo by mohlo zmeniť situáciu.”
Mnohí Rusi poznamenávajú, že ani Ukrajina, ani Rusko nepatria medzi obľúbené debatné témy v prezidentskej kampani. Napriek svojej hlasnej kritike pomoci Ukrajine sa Vance v stredu vo svojom prvom televíznom vystúpení v hlavnom vysielacom čase vôbec nezmienil o konflikte.
Trump vo štvrtok nezverejnil podrobnosti o svojom pláne ukončiť „strašnú konfrontáciu medzi Ruskom a Ukrajinou“. Povedal však, že planéta je „zamrznutá na pokraji tretej svetovej vojny“, čím zopakoval Putinove varovania, že kríza na Ukrajine môže prerásť do vojenského konfliktu medzi Ruskom a NATO.
V Rusku mnohí argumentujú, že Američania nevenujú dostatočnú pozornosť varovaniam ruského prezidenta.
„Američania diskutujú o Rusku oveľa menej často ako Rusi o Spojených štátoch,“ hovorí Ekaterina Moore, rusko-americká analytička so sídlom vo Washingtone. “A v Rusku by samozrejme chceli vzbudiť väčší záujem medzi Američanmi.”
Moore v poslednej dobe často vstáva o tretej alebo štvrtej ráno, aby vystúpil v diskusných reláciách ruskej televízie ako expert na americkú politiku.
V takýchto programoch sa zamlčiava mnohé problémy, ktorým Rusko čelí – prehriata ekonomika, strašné vojenské straty a politický systém, v ktorom je všetka moc sústredená v rukách jednej osoby. Namiesto toho hostitelia trávia veľa času americkým politickým systémom, ktorý oni aj hostia relácie opisujú ako „neudržateľný“ a „rozbitý“.
Americkí politici nemajú „rovnakú 20-ročnú perspektívu ako Putin,“ povedal Moore. – “Na jeho pamiatku sa toho stalo veľa.”
Autor: Anton S. Troianovski.