Čo týždeň dal: Globálne trhy rástli v súvislosti s Powellovými výrokmi a ekonomickými údajmi

Počas druhého júlového týždňa sa na svetových trhoch odohralo niekoľko významných udalostí.

Predovšetkým predseda Fedu Jerome Powell vystúpil pred Kongresom, kde počas dvoch dní predstavil výhľad a nedávne opatrenia banky. Jeho výpoveď v kombinácii s ekonomickými údajmi podporila argumenty za zníženie sadzieb, čo podnietilo optimistických investorov k presunu na rizikovejšie trhy. Index Russell 2000 a spoločnosti s malou kapitalizáciou zaznamenali výrazné oživenie a akciový trh dosiahol niekoľko nových maxím. Okrem toho sa objavilo množstvo zaujímavých správ z podnikového sektora.

Na začiatku týždňa dosiahli americké akcie nové historické maximá aj napriek opatrnej seanse. Index S&P 500 uzavrel mierne vyššie na novej rekordnej úrovni 5 572 bodov. Ďalší analytici preto upravili svoje koncoročné ciele pre tento index, pričom John Stoltzfus zo spoločnosti Oppenheimer Asset Management ho určil na 5 900. Nasdaq Composite skončil nad úrovňou 18 400 bodov, zatiaľ čo Dow Jones zaznamenal malý pokles na 39 344 bodov. Krátkodobé štátne dlhopisy dosiahli slabšie výsledky ako dlhopisy s dlhou splatnosťou. Medzi kľúčové oblasti záujmu patrili okrem tradičných ekonomických dát a vyhliadok Fedu aj nadchádzajúce svedectvo Jeroma Powella pred Kongresom. Koncom týždňa začína aj výsledková sezóna za druhý štvrťrok, ktorú začnú hlavné americké banky. Ďalšou udalosťou bolo druhé kolo francúzskych volieb, ktoré dopadlo zmiešane, čo spôsobilo mierny pokles európskych indexov.

Francúzsky CAC 40 klesol o 0,63 %, zatiaľ čo STOXX 600 a nemecký DAX klesli o 0,03 %, resp. 0,02 %. V rámci podnikových správ, akcie britského pivovaru Marston’s Plc vzrástli o takmer 14 % po odpredaji podielu v spoločnom podniku s dánskou spoločnosťou Carlsberg, ktorá sa zároveň dohodla na kúpe spoločnosti Britvic za 3,3 miliardy GBP, čím akcie Britvic vzrástli o 4,7 %. Spoločnosť Delivery Hero klesla o viac ako 7 % v dôsledku potenciálnej pokuty od EÚ vo výške 400 mil. EUR. Spoločnosť Boeing čelí problémom s 2 700 lietadlami, ktoré si vyžiadali kontroly kyslíkových generátorov, a s ďalším lietadlom, ktoré počas vzletu stratilo koleso hlavného podvozku.

Spoločnosť Boeing tiež rokuje s americkým ministerstvom obrany o udržaní vládnych zákaziek, aj napriek priznaniu viny v trestnom konaní v súvislosti s dvoma smrteľnými haváriami spred niekoľkých rokov. Airbus SE dosiahol svoje najlepšie mesačné dodávky uprostred problémov v dodávateľskom reťazci. Spoločnosť Eli Lilly & Co. odkúpi spoločnosť Morphic Holding Inc. za približne 3,2 miliardy USD. Paramount Global sa dohodol na zlúčení so spoločnosťou Skydance Media. Bitcoin klesol o 1,4% na úroveň 56 460 USD v dôsledku obáv z možného predaja tokenov veriteľmi skrachovanej burzy Mt. Gox. Komoditnému trhu sa v pondelok nedarilo. Futures kontrakty na ropu Brent klesli na hodnotu 85,75 USD a na ropu WTI boli na hodnote 82,33 USD. Zlato zaznamenalo ešte väčší pokles, pričom futures kontrakty sa obchodovali na hodnote 2 363 USD a spotové zlato sa pohybovalo na úrovni 2 358 USD.

V utorok opäť dosiahol americký akciový trh nové maximá, pričom index S&P 500 rástol už šiestu seansu za sebou, čo je najdlhšie rastúce obdobie od januára. Index dosiahol úroveň 5 576 bodov, na čele rastu boli finančné akcie, zatiaľ čo spoločnosti s megakapitálom boli vedené Teslou Inc. s 3,17% a Nvidiou Inc. s 2,48%. Technologický index Nasdaq bol na úrovni 18 429, Dow Jones predĺžil stratu na úroveň 39 292 bodov. Lepšie výsledky dosiahli štátne dlhopisy, ktoré boli podporené solídnym predajom 3-ročných dlhopisov vo výške 58 miliárd USD a aj vďaka stávkam z potenciálneho profitovania z možného uvoľnenia menovej politiky. V tento deň sa začalo dvojdňové svedectvo Jeromeho Powella pred bankovou komisiou. Ten bol neutrálny vo svojich vyjadreniach, zdôraznil, že údaje posledných mesiacov poukazujú na ochladzovanie trhu práce, avšak centrálna banka naďalej očakáva viac dôkazov, že sa inflácia blíži k cieľu 2%. Powell tiež oznámil, že regulačné orgány sú blízko k dohode o zmene, ktorá sa bude týkať vyššej kapitálovej primeranosti bánk. Ministerka financií Janet Yellenová sa vyjadrila, že trh práce nie je viac takým hnacím motorom americkej ekonomiky ako tomu bolo po pandémií.

Statue of Liberty seen from the Circle Line ferry, Manhattan, New York

Na starom kontinente akciové indexy klesali aj v utorok. Ich pokles bol spôsobený opatrnosťou investorov vzhľadom k voľbám vo Francúzsku a Spojenom kráľovstve, ale aj k Powellovmu svedectvu. Najväčší pokles zaznamenal index CAC 40 a to 1,56% a za ním s poklesom 1,28% nasledoval DAX. V rámci pohybov a udalostí na podnikovej úrovni sa udiali nasledovné. Akcie Oracle Corp. klesli o 3%, po tom čo sa Elon Musk vyjadril, že jeho startup xAI zameraný na umelú inteligenciu nebude v takej miere využívať cloudové technológie Oracle a zameria sa skôr na kúpu čipov do vlastných dátových centier.

 

Podobne ako Airbus, aj Boeing zaznamenal najvyššie mesačné dodávky komerčných lietadiel, odkedy je ich výroba po nehode zo začiatku tohto roka obmedzená. Výhľady marží na rok 2024 znížil nemecký Volkswagen AG z dôvodu potenciálneho uzatvorenia továrne Audi v Belgicku, keďže dopyt po elektrických autách tejto značky klesá. Napriek tomu akcie neutrpeli. Po znížení výhľadov ziskov na tento rok klesol o 5% francúzsky Dassault Systemes SE. Po varovaní pred výrazne nižšími maržami a poklesu hodnoty závodu v Nemecku až do 2 miliárd USD, klesli akcie energetického podniku BP Plc. na britskej burze o približne 4%. Firma Pfizer Inc. oznámila, že po pätnástich rokoch vymení vedca, ktorý mal na starosti vývoj liekov. Bitcoin vzrástol o 2,9%. Ropa predĺžila straty z pondelka a klesla na cenu 84,66 USD v prípade kontraktov na ropu Brent a na 81,41 USD v prípade kontraktov americkej ropy WTI. Zlato naopak vzrástlo. Spotové zlato bolo na hodnote 2 363 USD a kontrakty mali hodnotu 2 367 USD.


V stredu pokračoval Jerome Powell vo svojom vystúpení pred politikmi a vyjadril sa, že Fed nepotrebuje infláciu pod 2%, aby začali upravovať sadzby. Ďalej dodal,  že trh práce sa výrazne ochladil a ani trh nehnuteľností už nie je strašiakom finančnej stability, ale zdôraznil, že je potrebné správne načasovanie zmien. Vyjadrenia predsedu Fedu neodradil obchodníkov a tí poslali akcie na nové historické maximá. Index S&P 500 vzrástol o 1% a prvý raz prekročil hranicu 5 600 bodov, čím zaznamenal ďalší rekord v rade. Svoje nové maximum dosiahol aj technologický Nasdaq, ktorý uzavrel na úrovni 18 647 bodov. Dow Jones si pripísal tiež 1% a uzavrel na 39 721 bodov. Dlhopisy boli na stabilnej úrovni, výnosy z 10-ročných dlhopisov, však klesli o 2 bázické body na 4,28%.

Darilo sa akciám spoločností zameraných na ťažbu zlata a striebra, ktoré boli podporené potenciálnym znižovaním sadzieb. Darilo sa aj technologickému sektoru, pričom Nvidia Corp. vzrástla o približne 2,5% a Apple Inc. sa vyšplhalo 1,85% vyššie po oznámení plánu, že dodať o 10% viac iPhonov, ako tomu bolo minulý rok. Na ázijskom trhu dosiahol japonský index Nikkei 225 počas dňa historické maximum na úrovni 41 889 podporený slabým jenom a rastom technologických akcií, ktoré vzrástli na základe lepších než očakávaných predajov podniku TSMC. V rámci Európy, uzavreli hlavné akciové indexy vyššie. Najvyššie uzavreli DAX spolu CAC 40 a za nimi nasledoval STOXX 600 s viac ako 0,9%. Čo sa podnikových správ týka, tak Alphabet Inc. sa rozhodla o odložení akvizície firmy HubSpot Inc.. Microsoft si zas môže vydýchnuť, pretože sa vyhol vyšetrovaniu zo strany protimonopolného úradu EÚ.

Spoločnosť sa dohodla s obchodnou lobby podporovanou Amazon.com Inc., ktorá mala problém s jeho licenčnými zmluvami na jeho softvér. Advanced Micro Devices Inc. kúpi spoločnosť Silo AI za 665 miliónov USD. Silo AI sa venuje výrobe modelov umelej inteligencie, čím AMD môže znížiť náskok jej konkurenta Nvidie. Honeywell International Inc., ktorá sa zaoberá výrobou zariadení pre letecký a automobilový priemysel, zakúpi technologické zariadenia a zariadenia na spracovanie skvapalneného zemného plynu spoločnosti Air Products and Chemicals Inc. za 1,81 miliardy USD. V rámci komoditného trhu, sa darilo rope, keďže sviatok v USA zvýšil dopyt po benzíne a leteckom palive. Futures kontrakty na ropu WTI vzrástli na hodnotu 81,07 USD, kontrakty na európsky Brent si pripísali 0,5% na cenu 85,08 USD. Spotové zlato sa obchodovalo o 0,32% vyššie s cenou 2 371 USD a kontrakty mali cenu 2 379 USD, teda o 0,5% vyššie.


Vo štvrtok vychádzali údaje indexu spotrebiteľských cien (CPI), ktoré sú jedným z dôležitých ukazovateľov pre Fed, ktorý vzrástol v porovnaní s májom, čo je základ pre možné uvoľnenie menovej politiky už počas septembrového zasadnutia. Tieto údaje vyvolali optimizmus medzi obchodníkmi, ktorí sa presunuli do rizikovejších trhov. Index Rusell 2000, ktorý obsahuje spoločnosti s malou kapitalizáciou, vzrástol o 3,6% a prekonal hlavný index Nasdaq o 5,8 percentuálnych bodov, čo je najviac od novembra 2020. Vzrástol aj S&P 500 Equal Weight Index (EWI), čo je verzia indexu S&P 500, kde majú všetky zahrnuté spoločnosti rovnakú váhu. Naopak hlavné indexy zaznamenali výrazné poklesy. Hodnota S&P 500 klesla na niečo viac ako 5 580 bodov, zatiaľ čo 400 jeho akcií vzrástlo. Technologický Nasdaq 100 sa prepadol o takmer 2%. Dow Jones naopak máličko vzrástol. Výrazné poklesy zaznamenali aj členovia Veľkolepej Sedmičky, pričom sa najväčší prepad o 8,5% zaznamenali akcie spoločnosti Tesla Inc..

Dôvodom bolo oznámenie odkladu plánovaného predstavenia robotaxi na október. Nvidia Corp. klesla o 5,57% a Meta Platforms Inc. o 4,11%, zvyšné spoločnosti klesli o viac ako 2%. Aj keď sú odhady pre Veľkolepú Sedmičku stále silné, stratégovia Bloomberg Intelligence sú názoru, že sa ich zisky v druhom kvartáli spomalili spolu so zvyškom indexu S&P500. Akciám finančného sektora sa darilo a pred piatkovým začiatkom výsledkovej sezóny vzrástli. Výnosy 10-ročných dlhopisov klesli o 7 bázických bodov na 4,21 %. Dolár zaznamenal najväčší pokles od mája. Ázia ukončila štvrtkové obchodovanie v pozitívnom duchu, keďže akcie naprieč celým trhom rástli. Japonský index si pripísal ďalších 0,9%, čím prekonal hranicu 42 000 bodov a prekonal maximum zo stredy. Čínske indexy vzrástli pred zasadnutím čínskej vlády, ale aj po ďalších obmedzeniach čínskeho regulátora pre predaje nakrátko. Kórejská centrálna banka rozhodla ponechať sadzby nezmenené už 12-krát po sebe. Pozitívne ukončili deň aj európske akcie. Najviac si pripísal francúzsky index CAC 40. Ďalšie správy priniesli nasledovné. Delta Air Lines Inc. varovala o problémoch dopravcov napĺňať kapacity lietadiel najmä pred letnou sezónou, čo následne znižuje ceny leteniek a aj ziskovosť jednotlivých dopravcov.

Podľa zdrojov oboznámených so záležitosťou, americká federálna obchodná komisia sa plánuje rozhodnúť o zablokovaní akvizície spoločnosti Hess Corp. firmou Chevron Corp., až po tom čo sa vyrieši arbitrážny spor so firmou Exxon Mobil Corp.. Apple Inc. nedostane pokutu od regulačných orgánov EÚ, keďže bezplatne sprístupní svoju technológiu mobilnej peňaženky iným poskytovateľom na 10 rokov. Farmaceutická spoločnosť Pfizer Inc., po prekonaní pandémie a prepadoch v dopyte o vakcíny, pokračuje s tabletkami na chudnutie. Americký diskontný predajca Dollar General Corp. súhlasil s urovnaním sporu s bezpečnostnými regulačnými orgánmi po rokoch sporov o bezpečnostné podmienky v jeho obchodoch.


V posledný deň obchodného týždňa zaznamenal akciový trh zisky spolu so štátnymi dlhopismi, ktoré vymazali tohtoročné straty. Index S&P 500 sa vrátil nad úroveň 5 600 bodov, Nasdaq 100 tiež vzrástol na úroveň 19 396 bodov. Blue chip index Dow Jones počas dňa dosiahol nové maximum na úrovni 40 257, avšak neskôr klesol na 40 000. Nvdidia Corp. viedla v technologickom sektore a Tesle sa po prudkom prepade podarilo prinavrátiť čiastočné zisky. Začiatok ďalšej výsledkovej sezóny priniesol neuspokojivé výsledky. Banka Wells Fargo klesla o 6% z dôvodu vyšších nákladov než sa očakávalo. JPMorgan Chase vykázal zisky, ale chýbali mu niektoré kľúčové ukazovatele. Citigroup Inc. oznámili, že výdavky budú tento rok pravdepodobne na hornej hranici rozpätia. Menšie podniky opäť prekonali spoločnosti s mega kapitálom a ukončili svoj najlepší týždeň v tomto roku. Podľa Quincyho Krosbyho z LPL Financial je index Russell 2000 dôležitý ukazovateľ potenciálneho uvoľnenia sadzieb, ale aj ukazovateľ ekonomických podmienok.

Výnosy 10-ročných štátnych dlhopisov klesli o 3 bázické body na 4,18%. Ázijské akcie, ktoré boli ovplyvnené ekonomickými údajmi z USA a Číny a komentármi predstaviteľov Fedu, ukončili deň zmiešane. Japonské akcie klesli, keďže si jen udržal zisky kvôli špekuláciám, že úrady mohli zasiahnuť do menových trhov. Európske akcie posilnené výhľadmi Fedu a ekonomickými údajmi. Akcie švédskej telekomunikačnej spoločnosti LM Ericsson vzrástli o približne 4,5%, keďže ich výsledok EBITA, teda hospodárenie pred odpočítaním úrokov, daní a odpisov prekonal očakávania. Nemecký prepravca Deutsche Lufthansa AG znížil tohtoročný výhľad zisku a varoval, že z dôvodu vyšších nákladov a nižšími cenami leteniek bude náročné dosiahnuť ziskovosť. Spoločnosť AT&T Inc. bola obeťou hackerského útoku, počas ktorého boli odcudzené dáta o zákazníkoch za posledných šesť mesiacov. Podľa štúdie Oxfordskej univerzity je liek Ozempic od Novo Nordisk A/S spojený s nižším výskytom demencie alebo iných duševných porúch, čo zvyšuje očakávania týkajúcich sa ďalších vedľajších účinkov. Výrobca lietadiel Boeing Co. oznámil svojim niektorým zákazníkom omeškanie lietadiel 737 Max. Oznámenie sa týka dodávok doručených v rokoch 2025 a 2026. Nákupný asistent s umelou inteligenciou Rufus od Amazon.com Inc. je po piatich mesiacoch testovania dostupný pre zákazníkov naprieč USA. Digitálne zlato Bitcoin sa zmenilo len málo. Zlato aj ropa zaznamenali malé poklesy. Hodnota zlato sa znížila na 2 411 USD a kontrakty ukončili týždeň s cenou 2 420 USD. Futures na WTI ropu mali hodnotu 81,02 USD, cena futures na Brent klesla na 85,03 USD.

Európa – Ročná miera inflácie v Holandsku bola v júni 2024 potvrdená na úrovni 3,2 %, čím sa zrýchlila zo štvormesačného minima na úrovni 2,7% v predchádzajúcom mesiaci. Išlo o najvyššiu mieru inflácie od januára. Ročná miera inflácie v Nemecku klesla v júni na 2,2% z 2,4% v predchádzajúcom mesiaci, čo je v súlade s predbežnými odhadmi. Ceny tovarov sa spomalili, zatiaľ čo náklady na energie klesali rýchlejším tempom, čo vyvážilo rýchlejší rast cien potravín. Ročná miera inflácie vo Francúzsku sa v júni znížila na 2,2%, čo je pokles z 2,3% v máji, no vyššie ako predbežné odhady na úrovni 2,1%. Mierny pokles inflácie je spôsobený spomalením cien energií najmä ropných produktov a cien potravín. Ročná miera inflácie v Španielsku bola v júni potvrdená na úrovni 3,4 %, čo je menej ako ročné maximum 3,6% v máji. Hlavnými faktormi spomalenia celkovej inflácie boli ceny dopravy a potravín a nealkoholických nápojov. Britské HDP v máji medzimesačne vzrástlo o 0,4% po tom, čo v apríli stagnovalo a zároveň prekonalo prognózy nárastu na úrovni 0,2%. Miera nezamestnanosti v Česku bola v júni na úrovni 3,6%, v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom sa nezmenila a bola v súlade s prognózami trhu. Najnovšie číslo bolo najnižšou mierou nezamestnanosti od septembra 2023.


Ázia – Sezónne upravená miera nezamestnanosti v Južnej Kórei zostala v júni 2024 už štvrtý mesiac po sebe nezmenená na úrovni 2,8%. Kórejská centrálna banka (BoK) ponechala svoju základnú sadzbu na 3,5% už 12-krát po sebe počas zasadnutia v júli. Rozhodnutie bolo v súlade s očakávaniami. BoK potrebovala viac času na posúdenie spomalenia inflácie a venovala pozornosť dopadom volatility na devízových trhoch, cien nehnuteľností v Soule a jeho okolí a trvalo vysokému zadlženiu domácností. Výrobné ceny v Japonsku sa v júni medziročne zvýšili o 2,9%, čím sa zrýchlili z nahor revidovaného 2,6% rastu v predchádzajúcom mesiaci a boli v súlade s odhadmi trhu. Bolo to 41 po sebe idúcich mesiacov inflácie výrobcov a najvyššia úroveň od augusta 2023. Medzimesačne vzrástli o 0,2%, čo je najmenej od februára. Japonská priemyselná produkcia sa v máji zvýšila o 1,1% v porovnaní s rovnakým mesiacom v predchádzajúcom roku.

Medzimesačne bol rast produkcie revidovaný nahor na 3,6%. Ročná miera inflácie v Číne v júni mierne klesla na 0,2% z 0,3% v predchádzajúcich dvoch mesiacoch, čím zaostala za trhovými odhadmi na úrovni 0,4%. Bol to piaty mesiac po sebe spotrebiteľskej inflácie, ale najnižšia hodnota od marca. Jadrové spotrebiteľské ceny, bez potravín a energie vzrástli medziročne o 0,6%, rovnako ako v máji. Obchodný prebytok Číny vzrástol v júni na 99,05 miliardy USD zo 69,80 miliárd USD v rovnakom období minulého roka, čím prekonal očakávania trhu vo výške 85 miliárd USD. Išlo o najväčší obchodný prebytok od júla 2022, keďže export vzrástol o 8,6%, zatiaľ čo dovoz nečakane klesol o 2,3%, čím nesplnil prognózu rastu na úrovni 2,8%, a po 1,8% náraste v máji.
USA – Ročná miera inflácie jadrových spotrebiteľských cien, ktorá nezahŕňa potraviny a energie, klesla v júni 2024 na viac ako 3-ročné minimum 3,3%, čím sa znížila z 3,4% v máji a pod úroveň trhových prognóz na úrovni 3,4%. Medzimesačne ide o nárast o 0,1%. Ročná miera inflácie klesla v júni na 3%, čo je najnižšia úroveň od júna 2023, v porovnaní s 3,3% v máji a pod prognózami 3,1%. Továrenské ceny sa v júni medzimesačne zvýšili o 0,2%, po nahor revidovanej stagnácii v máji a nad prognózami na úrovni 0,1%. Medziročne vzrástli o 2,6%, čo je najviac od marca 2023, pričom zrýchlili z revidovaného nárastu o 2,4% v máji a prekonali očakávania trhu vo výške 2,3%.

Ako sa darilo svetovým akciovým indexom tento týždeň?

S&P 500: +0,87%
DOW JONES: +1,59%
NASDAQ: +0,25%
DAX: +1,26%
Euro Stoxx 50: +1,14%
NIKKEI: +0,68%

Ako sa darí svetovým akciovým indexom od začiatku roka?

S&P 500: +17,73%
DOW JONES: +6,13%
NASDAQ: +22,56%
DAX: +11,67%
Euro Stoxx 50: +11,18%
NIKKEI: +23,09%.

Adam Babinec, Dealing desk, CAPITAL MARKETS, o.c.p., a.s.

Vladimír Bačišin

Vladimír Bačišin

Ekonóm, zaujímam sa o najnovšie teórie a výskumy doma a v zahraničí. Mám vlastnú firmu, ktorá sa zaoberá výskumami.