Harvest Index, alebo Index úrody obnovuje straty z roku 2024 a vyvoláva obavy z inflácie potravín

NEW YORK – Poveternostné podmienky v krajinách od Ruska po Austráliu dvíhajú ceny kľúčových plodín. Spotový index poľnohospodárstva Bloomberg sa od začiatku roka zvyšuje

Index hlavných plodín znížil svoje straty na rok 2024, pretože nepriaznivé počasie zvyšuje obavy o plodiny od pšenice po kávu a oživuje obavy z rastúcich cien potravín.Vo svete sa vyskytujú suchá, mrazy a silné dažde, ktoré ohrozujú nedostatok dodávok a rast cien kľúčových poľnohospodárskych produktov. Index Bloomberg, ktorý sleduje deväť poľnohospodárskych komodít, medziročne vzrástol na najväčší týždenný zisk od júla.

Zatiaľ čo toto číslo je ešte ďaleko od svojho vrcholu v roku 2022, jeho nárast by mohol nakoniec viesť k vyšším spotrebiteľským cenám potravín, od chleba po nápoje, po období tlmenej inflácie potravín. Klimatické zmeny a geopolitické obavy pravdepodobne udržia ceny plodín zvýšené, povedal Paul Bloxham, hlavný globálny ekonóm komodít v HSBC Holdings Plc.

Futures na pšenicu z Chicaga sa v piatok obchodovali takmer najvyššie od júla, keďže zlé počasie v hlavných exportujúcich krajinách od Austrálie po Rusko vyvoláva obavy o dodávky.

Zhoršujúce sa vyhliadky na úrodu v hlavnom prepravcovi v Rusku posilnili trh a v najbližších týždňoch pravdepodobne dôjde k ďalšiemu zníženiu predpovedí úrody, uviedol Dennis Voznesensky, zástupca riaditeľa ekonomiky a poľnohospodárstva udržateľnosti v Commonwealth Bank of Australia v týždennej správe.

Ceny kávy Arabica, ktorá je ďalšou súčasťou indexu, zaznamenali najväčší týždenný nárast za štyri týždne. Ceny pomarančového džúsu sú takmer rekordné vďaka nižšej úrode v Brazílii, zatiaľ čo poveternostné podmienky tiež vytlačili ceny ryže v Ázii na 15-ročné maximum.

Medzitým v Kuala Lumpur futures na palmový olej narástli už druhý deň, k čomu prispeli obavy z produkcie a slabnúca malajzijská mena, ktorá túto komoditu zlacnila pre zámorských kupcov, povedal Gnanasekar Thiagarajan, vedúci obchodných a hedgových stratégií v Kaleesuwari Intercontinental Ltd.

Ceny poľnohospodárskych plodín:

  • Futures na pšenicu, kukuricu a sójové bôby v Chicagu vzrástli
  • Bavlna sa zmenila len málo
  • Ceny palmového oleja v Malajzii do poludnia vzrástli o 0,5 %.