Azerbajdžan začal s dodávkami plynu do Slovinska

BAKU / ĽUBĽANA – Štátna ropná spoločnosť Azerbajdžanu (SOCAR) začala 1. augusta s dodávkami plynu do Slovinska.

“Dodávky sa uskutočňujú v súlade s memorandom o porozumení podpísaným 17. júla tohto roku medzi SOCAR a Geoplin, najväčšou spoločnosťou na slovinskom trhu so zemným plynom, s cieľom rozšíriť spoluprácu v oblasti dodávok plynu,” uvádza sa vo vyhlásení štátnej firm.

SOCAR neuvádza objemy plynu dodávaného do krajiny.

“SOCAR a Geoplin majú v úmysle ďalej rozvíjať dlhodobé energetické partnerstvo,” uvádza sa vo vyhlásení.

Spoločnosť poznamenáva, že Slovinsko sa stalo deviatou krajinou, do ktorej sa dodáva azerbajdžanský plyn, po Turecku, Gruzínsku, Taliansku, Grécku, Bulharsku, Rumunsku, Maďarsku a Srbsku.

V roku 2023 Azerbajdžan vyviezol 23,8 miliardy metrov kubických plynu (nárast o 5,3 %), dodávky do Európy predstavovali 11,8 miliardy metrov kubických (nárast o 3,5 %).

V roku 2024 sa odhaduje export plynu z Azerbajdžanu na 25 miliárd metrov kubických, z čoho 13 miliárd metrov kubických pôjde do Európy.

Štátna ropná spoločnosť Azerbajdžanskej republiky, AzerbajdžanskyAzərbaycan Respublikası Dövlət Neft Şirkəti, ARDNŞ,  známa najmä pod skratkou SOCAR , je plne štátna národná ropná a plynárenská spoločnosť so sídlom v Baku v Azerbajdžane . Spoločnosť ťaží ropu a zemný plyn z pobrežných a pobrežných polí v azerbajdžanskom segmente Kaspického mora.

Prevádzkuje jedinú ropnú rafinériu v krajine, jeden závod na spracovanie plynu a prevádzkuje niekoľko exportných ropovodov a plynovodov po celej krajine. Vlastní siete čerpacích staníc pod značkou SOCAR v  Azerbajdžane,  TureckuGruzínskuUkrajine,  Rumunsku , Švajčiarsku a Rakúsku .

Geoplin je plynárenská spoločnosť v Slovinsku . Najväčším akcionárom spoločnosti je Petrol dd Ljubljana. Geoplin je najväčší slovinský obchodník so zemným plynom a jedna z najvýznamnejších spoločností v slovinskom energetickom sektore s dlhoročnou tradíciou. Jej cieľom je zostať lídrom a pokračovať v rozvoji. Geoplin obchoduje a pôsobí ako agent a sprostredkovateľ na trhu so zemným plynom v Slovinsku a susedných krajinách.

Asi pred 160 rokmi vtedajší starosta Ľubľany nariadil vymeniť olejové lampy za plynové a 9. novembra 1861 sa v Ľubľane uskutočnilo prvé verejné pouličné osvetlenie plynom. 9. november znamená začiatok splyňovania v Slovinsku. zdroj: www.jh-lj.si