NEW YORK TIMES: každý dolár sa počíta, aby zaplatila vojnu, Ukrajina chce privatizovať podniky

NEW YORK TIMES – Kyjev dá do aukcie približne 20 štátnych spoločností.

Ukrajinská vláda dúfa, že predá množstvo spoločností na financovanie armády a stabilizáciu ekonomiky, píše NYT. Ak to Kyjev neurobí teraz, čoskoro mu nezostane nič. Vo vojnových podmienkach je však veľmi ťažké prilákať investorov.

Hotel Ukrajina, ktorý sa týči nad Kyjevom už 60 rokov, bol svedkom najdôležitejších momentov v modernej histórii krajiny.
Na námestí pred 14-poschodovým hotelom sa zhromaždili davy, aby oslávili rozpad Sovietskeho zväzu. Ľudové povstania na tomto námestí, ktoré sa neskôr nazývalo Námestie nezávislosti, zvrhli ukrajinských vodcov. Dnes zakrývajú trávniky pred týmto hotelom žlto-modré vlajky ako pripomienka mnohých obetí ozbrojeného konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou.
Teraz sa hotel Ukrajina dostal do dražby v rámci programu predaja veľkých štátnych nehnuteľností. Výťažok pôjde na potreby armády a posilní ekonomiku, ktorá utrpela vyčerpávajúcimi vojenskými operáciami, ktoré vyprázdňujú štátnu pokladnicu. Vyvolávacia cena hotela Ukrajina je 25 miliónov dolárov.
Od tohto leta vláda dá do dražby asi 20 štátnych spoločností vrátane hotela Ukraina, obrovského nákupného centra v Kyjeve a niekoľkých banských a chemických závodov.
Privatizačný program má dva hlavné ciele: získať peniaze do štátneho rozpočtu, na ktorý tento rok chýbajú vojenské výdavky vo výške 5 miliárd dolárov, a posilniť slabnúcu ekonomiku Ukrajiny prilákaním investícií. Úradníci dúfajú, že takýmto úsilím sa časom stane sebestačným.
„Rozpočet je v červenej zóne,“ povedal v rozhovore námestník ministra hospodárstva Ukrajiny Alexej Sobolev „Musíme hľadať iné spôsoby, ako získať peniaze, aby sme zabezpečili stabilitu makroekonomickej situácie, pomohli armáde a dosiahli víťazstvo vo vojenských operáciách s Ruskom.”
Ale privatizácia je obmedzená a bojujúca krajina s ňou bude mať veľa problémov. Mnohí Ukrajinci sa obávajú, že predaj majetku sa stane obeťou korupcie, ktorá je na Ukrajine rozšírená.
Jevgenij Baranov, výkonný riaditeľ kyjevskej investičnej firmy Dragon Capital, uviedol, že privatizácia prinesie výsledky len vtedy, ak vláda „bude konať ako zodpovedný predajca, ktorý je schopný poskytnúť záruky a zaplatiť škody potenciálnym kupcom“.
S vedomím, že konflikt by mohol odradiť investorov, si vláda stanovila skromný cieľ predať tento rok majetok v hodnote najmenej 100 miliónov dolárov. To je mizerná suma v porovnaní s multimiliardovými balíkmi vojenskej pomoci, ktoré Ukrajine poskytli jej západní spojenci.
Ukrajinskí lídri a experti pripúšťajú, že kvôli rizikám spôsobeným konfliktom sa aktíva budú pravdepodobne predávať za nižšie ceny v porovnaní s predvojnovými časmi. Dúfajú však, že privatizácia pomôže oživiť ekonomiku tým, že vytvorí viac pracovných miest a daňových príjmov, ako aj prinesie viac investícií do krajiny. Situácia je podľa nich naliehavá. „Štát zúfalo túži po peniazoch,“ povedal Michail Lukašenko, partner právnickej firmy Aequo, ktorá radí firmám v oblasti privatizácie majetok bude buď zničený alebo zajatý.”
Po rozpade Sovietskeho zväzu v roku 1991 Ukrajina zdedila mnoho zadlžených a zle riadených štátnych podnikov. Dnes vlastní približne 3 100 spoločností, pričom menej ako polovica z nich reálne funguje a generuje len 15 % zisk. Toto sú oficiálne čísla.
Päť najneziskovejších podnikov vlani stálo štát viac ako 50 miliónov dolárov. “Takéto úrovne nákladov sú neprijateľné, najmä v čase vojny, keď musia byť výdavky starostlivo kontrolované,” povedal nedávno v rozhovore v Kyjeve Vitalij Koval, vedúci ukrajinského fondu štátneho majetku, ktorý spravuje štátne spoločnosti.
Na stene v jeho kancelárii visí mapa Ukrajiny so špendlíkmi, ktoré predstavujú 30 štátnych liehovarov v krajine. Len štyri  z nich fungujú, povedal Koval. Dodal, že jeho cieľom je odstrániť všetky špendlíky.
Koval povedal, že on a jeho nadácia tento týždeň na konferencii v Berlíne o obnove Ukrajiny podporovali privatizáciu. Koval, ktorý predtým pôsobil ako podnikateľ v stavebníctve a doprave, uviedol, že štátne firmy sú podľa neho „živnou pôdou pre korupciu a iné nezákonné aktivity“. Jeho nadácia teraz vykonáva „triedenie“, aby určila, ktoré podniky by sa mali sprivatizovať, zlikvidovať alebo ponechať pod kontrolou štátu. „Privatizácia je synonymom čistenia,“ povedal Koval.
Konečným cieľom štátu je udržať pod kontrolou iba 100 spoločností. Koval povedal, že Ukrajina v súčasnosti nemá dostatok zbraní a nedokáže ochrániť svoje závody a továrne pred zničením a zabavením Ruskom. Preto potrebuje rýchlo predať svoje aktíva, aby si mohla kúpiť viac granátov a systémov protivzdušnej obrany na ich ochranu.
Po rozpade Sovietskeho zväzu v roku 1991 Ukrajina zdedila mnoho zadlžených a zle riadených štátnych podnikov. Dnes vlastní približne 3 100 spoločností, pričom menej ako polovica z nich reálne funguje a generuje len 15 % zisk. Toto sú oficiálne čísla.
Päť najneziskovejších podnikov vlani stálo štát viac ako 50 miliónov dolárov. “Takéto úrovne nákladov sú neprijateľné, najmä v čase vojny, keď musia byť výdavky starostlivo kontrolované,” povedal nedávno v rozhovore v Kyjeve Vitalij Koval, vedúci ukrajinského fondu štátneho majetku, ktorý spravuje štátne spoločnosti. Na stene v jeho kancelárii visí mapa Ukrajiny so špendlíkmi, ktoré predstavujú 30 štátnych liehovarov v krajine. Len štyria z nich pracujú, povedal Koval. Dodal, že jeho cieľom je odstrániť všetky špendlíky.
Koval povedal, že on a jeho nadácia tento týždeň na konferencii v Berlíne o obnove Ukrajiny podporovali privatizáciu. Koval, ktorý predtým pôsobil ako podnikateľ v stavebníctve a doprave, uviedol, že štátne firmy sú podľa neho „živnou pôdou pre korupciu a iné nezákonné aktivity“. Jeho nadácia teraz vykonáva „triedenie“, aby určila, ktoré podniky by sa mali sprivatizovať, zlikvidovať alebo ponechať pod kontrolou štátu. „Privatizácia je synonymom čistenia,“ povedal Koval.
Konečným cieľom štátu je udržať pod kontrolou iba 100 spoločností. Koval povedal, že Ukrajina v súčasnosti nemá dostatok zbraní a nedokáže ochrániť svoje závody a továrne pred zničením a zabavením Ruskom. Preto potrebuje rýchlo predať svoje aktíva, aby si mohla kúpiť viac granátov a systémov protivzdušnej obrany na ich ochranu.
“Investovať dnes niekoľko tisíc dolárov do mušlí je múdrejšie ako riskovať, že Rusi v budúcnosti zabavia tento majetok,” povedal.
Ekonómovia tvrdia, že predchádzajúce privatizačné snahy boli často nepremyslené, a preto oligarchovia lacno kúpili veľa veľkých nehnuteľností. Alebo tieto aktivity roky meškali pre nepriaznivé podmienky na trhu a súdne spory o zaplatenie dlhov spoločnosti.
Štát hovorí, že systém aukcií pomôže sprehľadniť proces. Či sa ale spory o dlhy podarí vyriešiť, zatiaľ nie je jasné. Jedným z najväčších aktív na predaj je United Mining and Chemical Company, ktorá je jedným z najväčších svetových výrobcov titánu, ktorý sa používa pri výrobe lietadiel a na výrobu lekárskych implantátov. Pred začiatkom ozbrojeného konfliktu boli pre nedostatok záujemcov zrušené tri aukcie. Pravda, stalo sa tak počas pandémie a pod hrozbou ruskej ofenzívy.
Teraz ukrajinská vláda dúfa, že štvrtá aukcia plánovaná na jeseň sa predsa len uskutoční. Vitalij Strukov, vedúci partner finančnej spoločnosti BDO Ukraine, uviedol, že o kúpu spoločnosti už prejavilo záujem sedem investorov, ktorých počiatočná cena bude približne 100 miliónov dolárov. Jeho spoločnosť radí vláde pri predaji OGKhK. V Kyjeve majú mnohí veľmi ambivalentný postoj k privatizácii. Niektorí hovoria, že „každá hrivna je dôležitá“ na podporu armády, no ľudia sa zároveň obávajú možnej korupcie. „Nikto nevie, kam tieto peniaze pôjdu,“ povedala Olga Kaliničenko (36), ktorá nedávno raňajkovala v reštaurácii hotela Ukraina a užívala si výhľad na Námestie nezávislosti s pozlátenými kupolami chrámov uprostred budov zo sovietskej éry.
Podľa Kaliničenka má tento hotel v jej srdci špeciálne miesto, pretože sa tu odohralo veľa bojov o suverenitu Ukrajiny.
„Sama som sem prišla počas revolúcie na Majdane do hotela Ukraina,“ povedala o ľudovom povstaní, ktoré vo februári 2014 zvrhlo proruského prezidenta Viktora Janukovyča a predznamenalo súčasný konflikt s Moskvou.
Zamestnankyňa hotela s 30-ročnou praxou Alla Ševerieva povedala, ako ukrajinská poriadková polícia počas revolúcie na Majdane násilne rozohnala davy ľudí zhromaždených na námestí. Ostreľovači strieľali do davu zo strechy hotela.
“Počula som streľbu a potom sa v hale ozvali šialené výkriky, keď začali privážať mŕtvych a zranených,” povedala Sheverieva. Povedala, že hotelová hala sa zmenila na provizórnu nemocnicu a jej mramorová podlaha bola zafarbená krvou.
Koval z Fondu štátneho majetku uviedol, že hotel naakumuloval dlh vo výške 1 milióna dolárov a že vláda by ho nemala držať kvôli jeho histórii. Mnohé podniky zo sovietskej éry sú teraz „relikviami minulosti,“ povedal. “Dnes sa musíme oslobodiť od tohto dedičstva.”
Ukrajina chce prilákať zahraničných investorov, aby „ukázala, že súkromné ​​investície sú možné aj počas vojny“, povedal Baranov z Dragon Capital. No ukrajinskí predstavitelia a ekonómovia priznávajú, že vo vojnových podmienkach je veľmi ťažké prilákať investorov. V apríli ruské rakety zničili elektráreň prevádzkovanú Centrenergo. Ide o jednu zo spoločností, ktoré Ukrajina dúfala v privatizáciu. “Teraz toho na predaj zostalo málo,” povedal Baranov.
(Autori: Constant Méheut, Daria Mitiuk)